Последни новини
Home / Законът / На втора инстанция: САС напълно оправда бившия прокурор Димитър Захариев

На втора инстанция: САС напълно оправда бившия прокурор Димитър Захариев

Defakto.bg

Невинен по всички обвинения, чете Софийският апелативен съд за бившия плевенски прокурор Димитър Захариев.

Освен с роящите се дела срещу него, Захариев стана известен и с безпрецедентния арест, извършен в съдебна зала и то от служители на Бюрото за защита към главния прокурор. Негов казус бе и сред изброените от ДАНС „вини“ на бившия зам.-председател на Бюрото за контрол над спецсредствата Георги Гатев – че съдействал да се подават молби за проверки за неправомерна употреба на СРС (Гатев потърси правата си пред Евросъда в Страсбург).

Впоследствие експрокурорът бе обвинен и за участие в организираната група на Камен Балбузанов-Куката и изнудване на лекар през 2007 г., като публично и под лупа се следеше изпълнението на мярката му „домашен арест“. През март миналата година той подаде оставка от системата, а ВСС я гласува.

Оправдателната присъда, четена вчера от САС, е по първото дело срещу Димитър Захариев – за принуда на свидетел по „Октопода“ да лъжесвидетелства, държане на два законни пистолета в багажника на колата и на заглушително устройство.

На първа инстанция, в Софийския градски съд миналата година Захариев също бе оправдан за принудата. Прокуратурата твърдеше, че плевенският обвинител е натискал покойния вече свидетел по „Октопода“ Георги Цветански да натопи бившия шеф на спецпрокуратурата Светлозар Костов, за да заемел неговото място. СГС обаче бе признал Захариев за виновен за държането на пистолетите в багажника при неспазване на мерките за сигурност и за заглушителното устройство в колата без разрешение, и му даде условна присъда.

Съставът на апелативния съд – Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, е потвърдил оправдателната присъда за оказвана принуда на свидетел. Но е признал Захариев за невинен и по другите две обвинения. Втората инстанция е направила друга правна и фактическа преценка на  държането на двата пистолета в багажника и на устройството за заглушаване, в колата. Конкретните мотиви предстои да бъдат оповестени.

Последната инстанция е ВКС, ако прокуратурата протестира присъдата.

Другото дело срещу Захариев, след спор за подсъдност, се гледа от специализирания съд. По него той вече е с мярка „парична гаранция“ от 20 000 лв.

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.