Последни новини
Home / Законът / На 26 май гласуват 21 от 28-те държави членки на ЕС

На 26 май гласуват 21 от 28-те държави членки на ЕС

Defakto.bg

Днес гласуват 21 от 28-те страни. Сред тях са Германия, Франция и Полша.
Британците и холандците гласуваха на 23 май, ирландците – на 24-ти, а латвийците, малтийците и словаците – на 25-ти. В Чехия гласуваха два дни – на 24 и 25 май.

Двадесет и осем нюанса пропорционална система

Европейският съюз налага избори по пропорционалната система, но страните членки избират конкретния вариант. Има три типа избори:
– Преференциален вот – в 19 страни, като Италия, Полша, Холандия и нордическите страни. Избирателят може, в зависимост от страната, да променя реда в листата с кандидати, по която гласува, да зачерква кандидати или дори да групира няколко листи.
– Гласуване чрез затворена листа. По тази система се гласува в седем страни, включително Германия, Франция Испания, Великобритания (без Северна Ирландия). Избирателите гласуват листи, в които не могат да променят нито реда, нито състава.
– Единичен преносим вот. Използва се в Малта, Ирландия и Северна Ирландия. Избирателят не гласува по предварително подготвена листа, а съставя собствена, като подрежда кандидатите според предпочитанията си.

Задължително гласува

Гласуването е задължително в пет страни: Белгия, Гърция, Кипър и Люксембург.
В Белгия и Люксембург неспазването на това задължение се наказва със солидна глоба. В останалите три страни санкциите, където съществуват, са по-малки.

Българският парламент бе решил,  че всеки, който не упражни правото си на глас,  трябва да бъде заличаван от списъците за следващи избори. Конституционният съд обаче отмени санкцията с аргумента, че тя  ограничава правата на гражданите и противоречи на Конституцията (б.р.).

Избирателни райони

Само пет страни са разделили територията си на избирателни райони: Италия (5), Полша (13), Белгия (3), Ирландия (3) и Великобритания (12). Избирателните райони са географски с изключение на Белгия, където избирателните колегии са езикови (холандскоезична, френскоезична и немскоезична).
В останалите страни избирателите гласуват в един-единствен национален избирателен район.

Гласуване по пощата, чрез пълномощно, по Интернет

Гласуването по пощата е разрешено в 16 държави в съюза, в повечето случаи за да се даде възможност да упражнят правото си на глас гражданите, живеещи в чужбина. Така е в Германия, Великобритания, Испания и нордическите страни.
Шест страни разрешават гласуването с пълномощно – за всички избиратели, както е във Франция, Великобритания, Холандия и Белгия, или само за възрастни избиратели или инвалиди, които не могат да отидат до урните (Полша и Швеция). Този вариант позволява да поискаш друг избирател да гласува от твое име.
Електронното гласуване все още не е разпространено. Естония, която е много напреднала в използването на новите технологии, единствена дава възможност на гражданите си да гласуват по интернет.

Представителство на жените

Единадесет страни налагат квоти по пол в листите с кандидатите.
Френските, италианските, белгийските и люксембургските листи трябва да включват равен брой мъже и жени. В Испания, Словения и Хърватия те трябва да съдържат най-малко 40 процента кандидати от всеки пол, в Полша изискването е за 35 процента, а в Гърция и Португалия – 33 процента. В листите в Румъния трябва да има най-малко една жена (или мъж).
В някои страни квотите са придружени от мерки, предназначени да гарантират присъствието на жени, но санкциите не винаги са убедителни. Ако в Гърция неотговарящите на изискванията листи се смятат за невалидни, в други страни като Франция или Люксембург нарушителите са заплашени единствено от глоба.

Минимална възраст

В почти всички страни в ЕС трябва да си навършил 18 години, за да имаш право да гласуваш. Изключение правят три държави: в Гърция минималната възраст е 17 години, а в Малта и Австрия – 16.
Възрастовият праг за кандидатите е по-разнообразен. В 15 страни, включително Германия и Франция, тя е 18 години, в 10 страни, като Полша и Чехия, е 21 години, в Румъния – 23 години, а в Италия и Гърция – 25 години.

Източник БТА.

До края на изборния ден в 20 часа остава забраната в медии да се оповестяват данни от социологически проучвания, политическата агитация също е забранена.  

В евроизборите за  Европейският парламент участват 13 партии, 8 коалиции и шестима независими кандидати. Избирателните са 11 хиляди 661. В избирателните списъци фигурират 6 355 633 избиратели, очаква се до урните да отидат над 2 милиона от тях.

Българските граждани в чужбина ще могат да гласуват в 191 секции в 64  държави. Изборният ден извън страната започва в 7 ч. местно време и завършва в 20 ч. местно време. 

Над 2500 наблюдатели от 14 неправителствени организации са регистрирани за изборите днес, по данни на Централната избирателна комисия. 

Тази година промени бяха нанесени в бюлетината по отношение на преференциите.  Преференциите са с номера от 101 до 117.  Има възможност да се отбележи  „Не подкрепям никого”. Новости при правилата за гласуване няма. Със синя химикалка с Х или V се посочва нашия избор, както и преференцията.

В 3300 секции в страната ще има възможност и за машинно гласуване. Макар някои от машините да бяха доставени в последния момент и да имаше забавяне с монтирането им, от Централната избирателна комисия обявиха в събота, че сериозни проблеми няма

Всеки може да провери номера на избирателната си секция и мястото на гласуване по интернет, с SMS или по телефона. Справките се осигуряват от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ към Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.