Последни новини
Home / Законът / Дадоха нови три щата на натоварени РС

Дадоха нови три щата на натоварени РС

Defakto.bg

Кадровиците отложиха дебат за още кадрови трансформации

По един нов щат получават районните съдилища в Нова Загора, Перник и Ботевград. Това гласува колегията на ВСС днес.

Бройките съответно се вземат от Софийския военен съд (за Перник), военноапелативния съд (за Ботевград) и от РС-Сливница (за Нова Загора). Закритите щатове са незаети.

Преди това Красимир Шекерджиев докладва данните за месечната натовареност с дела на 1 съдия – в РС-Нова Загора 61 дела, в РС-Перник – 58,8, в РС-Ботевград – 55, 67 при средна натовареност за страната 40,43.

Севдалин Мавров обаче възрази срещу вземането на бройка от военните и предложи тя да отиде във военния съд в Сливен. Мнозинството не се съгласи.

Георги Чолаков пък възропта защо, при положение че съдия от Нова Загора е командирован в СРС, той просто не бъде откомандирован, вместо да се разкрива нов щат.

Даниела Марчева опонира: „Тогава ви предлагам да се откомандироват и други. От РС-Перник има двама командироване в административен съд – Перник. От СРС също има командировани в Административен съд София-град“, посочи тя.

„Ясно ми е какво ми казвате, но в административния съд в Перник има двама титуляри, които дори не могат да направят състав. Иначе – да, веднага ще откомандировам, ако се създава проблем в районния съд. Проблемът е друг – че проблемите се решават на парче!“, не остана длъжен Чолаков.

Дебатът продължи по повод друго, второ предложение – разкриване на нови щатове, внесено от Даниела Марчева, Боян Новански и Боряна Димитрова.

Георги Чолаков, който днес председателства заседанието на колегията, посочи, че в края на миналата седмица това предложение не е било постъпило.

Марчева пък отговори, четъй като петък (24 май) е бил празник, срокът е изтекъл този понеделник и тогава точката е била качена.

Конкретното предложение е за три нови щата за Софийския апелативен съд, Гражданско отделение; седем нови щата за Софийския районен съд, също за граждански съдии; четири нови щата за младши съдии в СГС; четири щата за РС-Перник и два – за РС-Ихтиман.

Даниела Марчева обяви, че предложението директно е внесено в колегията, а не е било предварително съгласувано с бюджетната комисия на ВСС, защото това е пленумна комисия и се налага поне един прокурор да подкрепи съдийските инициативи, за да бъдат приети. „За мен е редно първо СК да прецени от колко щатни длъжности има нужда и после вече да отидат за одобрение в бюджетната комисия. Иначе се получава прокрустово ложе – бюджетната комисия се произнася бланкетно, че няма пари за заплати“, илюстрира Марчева.

Вероника Имова похвали инициативата, но напомни, че по закон подобни предложения трябва да минат първо през съдийската Комисия по атестирането и конкурсите. И с гласуване кадровиците ги изпратиха там.

Отхвърлено бе предложението веднага да бъдат изпратени и на бюджетната комисия.

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

Министърът на правосъдието Крум Зарков подписа за обнародване в Държавен вестник Наказателно процесуалния къдекс, с …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six + 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.