Последни новини
Home / Законът / Следователят Бойко Атанасов търси помощ от президента срещу незаконно подслушване

Следователят Бойко Атанасов търси помощ от президента срещу незаконно подслушване

Defakto.bg

Столичният следовател Бойко Атанасов потърси помощ от президента Румен Радев заради незаконно подслушване. В писмо до държавния глава магистратът заявява, че той и негови колеги следователи са били обект на спецразузнавателни средства неправомерно, за повече от 300 дни и в продължение на няколко години. Отговорните институции обаче не отговарят на сигналите му.

Затова Атанасов моли президента Радев за съдействие, така че да получи поисканите отговори.

Писмото:

Уважаеми господин президент,

Обръщам се с настоящата молба и се надявам на помощ от вас в качеството ви на държавен глава относно гарантиране спазването на законите и Конституцията.

Институциите, които съм сезирал, видимо са абдикирали от задълженията си. Незаконното подслушване на мен и колеги следователи е било извършено в срок, надвишаващ 300 дни, и в продължение на няколко години.

Прилагам следните сигнали, останали без реакция до момента, и моля за вашето съдействие за получаването на отговор какво е сторено по подадените сигнали, да узная дали са наказани високопоставените извършители или поне да получа някакъв отговор по тях.

Бойко Атанасов

Сигналите

Известният следовател е посочил общо пет сигнала, две уведомление от Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства и едно искане за използване на СРС от 8 септември 2011 г., подписано от зам.-вътрешния министър Веселин Вучков и главния секретар на МВР Калин Георгиев.

Уведомленията от Бюрото за СРС са от юни 2016 г. и от декември 2017 г.

Сигналите датират от 2017 г. и 2019 г. Техни адресати са били: ВСС, главният прокурор, министърът на правосъдието, председателят на ВКС, Европейската комисия.

А на 15 май тази година следователят Атанасов, известен с бунтовния си нрав, получи и първото си дисциплинарно наказание. Съдийската колегия на ВСС го санкционира с намаляване на заплатата с 15 % за срок от 8 месеца, понеже не бил работил по конкретни дела.

“Наказват ме, за да ми затворят устата”, обяви магистратът пред Де факто. Каза и че обмисля дали да не подаде оставка, защото му е обидно да работи с такива хора в прокуратурата.

About De Fakto

Проверете също

Делото срещу Лилана за източване на европейски средства влиза в съда

Спецпрокуратурата е приключила разследването срещу Лиляна Деянова – Лилана, брат ѝ Александър Деянов – Скилър …

Тръгват два конкурса за административните съдилища (допълнена)

Кадровиците разпределиха 96 бройки за съдебни помощници Два конкурса – за повишаване и първоначално назначаване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.