Последни новини
Home / Законът / Спецпрокуратурата и КПКОНПИ в акция срещу кмета на Божурище, намесиха и магистрат от НСлС

Спецпрокуратурата и КПКОНПИ в акция срещу кмета на Божурище, намесиха и магистрат от НСлС

Defakto.bg

Георги Димов е от близките до Цветан Цветанов

Акция на специализираната прокуратура, КПКОНПИ и СДВР върви от сутринта в община „Божурище“. На прицел е кметът Георги Димов, разследван за длъжностно престъпление. Там има и представители на Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор.

И Бюрото за защита участва в новата акция.

„Събраните до момента доказателства сочат, че от 21 ноември 2018 г. до 27 декември 2018 г., в гр. Божурище, в условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно положение, той е нарушил служебните си задължения с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага. С това е създал условия за нанасяне на вреда на общината в значителни размери“, съобщиха от прокуратурата.

По-късно Димов е изведен с белезници от сградата на общината.

Става дума за продажби на общински земи, според прокуратурата – на занижени в пъти цени. Сигналът е дошъл от председателя на Общинския съвет. Още през януари в интервюта кметът на Божурище опровергава твърденията за далавери, сочейки, че сделките са одобрени с мнозинство от общинарите.

По-любопитно е друго. Кметът на Божурище Георги Димов е от ГЕРБ и е приближен до изпадналия в немилост зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, съобщи „Капитал“.

Самият Димов заявява, че е невинен и обяснява разследването срещу себе си с действия на опозицията срещу един успешен кмет.

Допълнителен елемент на екшън в ставащото привнася свързването му със следовател от националното следствие. Фактът бе оповестен от зам.-главния прокурор Иван Гешев, който обаче не назова имена. Както винаги, името излезе в медиите – става дума за следователя от НСлС Ваня Дойчева, купувач на един от имотите. Това е отделна линия, по която ще работят разследващите, заявява Гешев.

На прицел освен кмета е неговият заместник и още един служител на Общината.

Разследването е за продажба на четири общински имота, вместо на пазарна стойност от 8 млн. лева, за 160 000 лева, обяви зам.-главният прокурор Гешев. Обобщи: „КПКОНПИ, както винаги, се справиха с поставените задачи. Идеята или слухът, че Антикорупционната комисия е „умряла“, са преждевременни“.

Гешев обяви също, че никой прегрешил няма да избегне търсенето на отговорност, без значение от партийната му принадлежност.

Справка на „Капитал“ в имотния регистър сочи, че описаните сделки са се случили в края на 2018 г. Става дума за четири съседни терена, които се намират югоизточно от града, точно срещу конната база „Крум Лекарски“, в близост до гробището. Според кадастъра терените са земеделска земя.Купувачите са софийските фирми „Юриста Груп“ и „Инфинити пропърти“ и великотърновската „Магор 01“. На едното от дружествата бащата на кмета е бил пълномощник за определен период. Четвъртият купувач е следователят Ваня Дойчева.

 

About De Fakto

Проверете също

Комитетът на министрите на СЕ иска информация за разследванията на полицейското насилие от протестите

Страната ни получи поредните остри критики заради неизпълнението на препоръките на ЕСПЧ за предотвратяване на …

КПКОНПИ – стана член на Международната мрежа за почтеност, Спецпрокуратурата – домакин на Постоянната конференция на прокурорите

КПКОНПИ е приета за постоянен член на Мрежата за почтеност (Network for Integrity), съобщи комисията. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.