Последни новини
Home / Законът / Спецпрокуратурата и КПКОНПИ в акция срещу кмета на Божурище, намесиха и магистрат от НСлС

Спецпрокуратурата и КПКОНПИ в акция срещу кмета на Божурище, намесиха и магистрат от НСлС

Defakto.bg

Георги Димов е от близките до Цветан Цветанов

Акция на специализираната прокуратура, КПКОНПИ и СДВР върви от сутринта в община „Божурище“. На прицел е кметът Георги Димов, разследван за длъжностно престъпление. Там има и представители на Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор.

И Бюрото за защита участва в новата акция.

„Събраните до момента доказателства сочат, че от 21 ноември 2018 г. до 27 декември 2018 г., в гр. Божурище, в условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно положение, той е нарушил служебните си задължения с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага. С това е създал условия за нанасяне на вреда на общината в значителни размери“, съобщиха от прокуратурата.

По-късно Димов е изведен с белезници от сградата на общината.

Става дума за продажби на общински земи, според прокуратурата – на занижени в пъти цени. Сигналът е дошъл от председателя на Общинския съвет. Още през януари в интервюта кметът на Божурище опровергава твърденията за далавери, сочейки, че сделките са одобрени с мнозинство от общинарите.

По-любопитно е друго. Кметът на Божурище Георги Димов е от ГЕРБ и е приближен до изпадналия в немилост зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, съобщи „Капитал“.

Самият Димов заявява, че е невинен и обяснява разследването срещу себе си с действия на опозицията срещу един успешен кмет.

Допълнителен елемент на екшън в ставащото привнася свързването му със следовател от националното следствие. Фактът бе оповестен от зам.-главния прокурор Иван Гешев, който обаче не назова имена. Както винаги, името излезе в медиите – става дума за следователя от НСлС Ваня Дойчева, купувач на един от имотите. Това е отделна линия, по която ще работят разследващите, заявява Гешев.

На прицел освен кмета е неговият заместник и още един служител на Общината.

Разследването е за продажба на четири общински имота, вместо на пазарна стойност от 8 млн. лева, за 160 000 лева, обяви зам.-главният прокурор Гешев. Обобщи: „КПКОНПИ, както винаги, се справиха с поставените задачи. Идеята или слухът, че Антикорупционната комисия е „умряла“, са преждевременни“.

Гешев обяви също, че никой прегрешил няма да избегне търсенето на отговорност, без значение от партийната му принадлежност.

Справка на „Капитал“ в имотния регистър сочи, че описаните сделки са се случили в края на 2018 г. Става дума за четири съседни терена, които се намират югоизточно от града, точно срещу конната база „Крум Лекарски“, в близост до гробището. Според кадастъра терените са земеделска земя.Купувачите са софийските фирми „Юриста Груп“ и „Инфинити пропърти“ и великотърновската „Магор 01“. На едното от дружествата бащата на кмета е бил пълномощник за определен период. Четвъртият купувач е следователят Ваня Дойчева.

 

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen + 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.