Последни новини
Home / Законът / Съдийската колегия на ВСС с нов регламент на заседанията – реплики, дуплики, обяснения

Съдийската колегия на ВСС с нов регламент на заседанията – реплики, дуплики, обяснения

Defakto.bg

Инициативата бе на председателя на ВАС Георги Чолаков

Занапред Съдийската колегия на ВСС ще заседава по нов регламент, който включва изказвания, реплики, дуплики и лични обяснения, със строг времеви лимит. Включително и при обсъждането на дисциплинарните въпроси на магистратите.

Инициативата бе на председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков, който води заседанията на колегията в отсъствието на Лозан Панов. Чолаков обяви, че е заимствал практиката на различни държавни органи. Явно – най-вече от парламентарния живот. А целта му е да се внесе ред и времетраенето на заседанието да е определимо.

Обичайно Съдийската колегия (както и предшествениците й от предния ВСС) дебатира подробно точките от дневния ред, а когато са проблемни, това отнема и часове. Вкарването на строг ред обаче също е рисково – дебатът да не е по същество, а да се превърне в изцяло процедурен. Такива опасения изказа Олга Керелска. Имаше и други несъгласия, включително и за нарушаване на процесуалните права на привлечените към дисциплинарна отговорност съдии (Атанаска Дишева). Част от забележките бяха приети. Но и режимът като такъв става факт.

В крайна сметка кадровиците днес одобриха следните правила за СК. Една точка от дневния ред се докладва от член на колегията до 10 минути.

Думата се иска от място с вдигане на ръка. Отпадна предложението на Чолаков това да става и с предварителнаписмена заявка.

Член на колегията има право на изказване до пет минути,

По едно изказване може да има най-много три реплики от различни членове на колегията, всяка реплика – до три минути. Може да има и дуплики – също до три минути.

Когато с изказвания е засенгат някой от членовете на колегията, той има право на лично обяснение – също до три минути. Отпадна пояснението, че е задължително в този случай засегнатият да е бил поименно назован.

Един от най-интересните текстове е свързан с правото на председателстващия заседанието да го прекъсва за определено време. Това ще става, когато “се възпрепятства работата на Съдийската колегия”. На въпрос какво точно означава въпросното възпрепятстване, Чолаков поясни – означава всичко, което пречи на работата, например дюдюкане и прочее.

Преди това обаче председателстващият отправя предупреждение и ако нарушението продължи, може да прекъсне заседанието.

Имаше идея на Севдалин Мавров в тези случаи публичното заседание да се прекъсва и да се насрочва “оперативно” заседание, непублично. Днес стана дума дори това да се прави, когато не може да се постигне съгласие по важни въпроси или гласовете се разделят поравно.

Това ще е нарушение на принципа на публичността, опонира обаче Вероника Имова. Напомни и за новите текстове в ЗСВ, които предвидиха, че когато не се постигне изискваното мнозинство, се приема, че решението е отрицателно.

Предложението бе оттеглено, но – засега.

About De Fakto

Проверете също

Върховният административен съд ще тълкува отговорността по ЗОДОВ за незаконни уволнения

 Върховният административен съд образува две нови тълкувателни дела,съобщиха оттам. Едното е № 2 от 2021 …

В Софийския районен съд събират подписи в подкрепа на ВКС за неуспеха на единната информационна система

В най-голямия съд в страната, Софийския районен съд, тече събиране на подписи в подкрепа на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.