Последни новини
Home / Законът / ВАС обяви за нищожна методика за санкции по европроекти, окончателно

ВАС обяви за нищожна методика за санкции по европроекти, окончателно

Defakto.bg

Решението е на петчленен състав начело с шефа на съда Георги Чолаков

Петчленен състав на Върховния административен съд окончателно обяви за нищожна Методиката за определяне на санкциите след плащане по проекти по Програмата за развитие на селските райони  2007 – 2013 г., утвърдена от Изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“.

Това съобщиха от ВАС, текстът на решението още не е наличен – обезличават се лични данни. По-късно решението бе публикувано.

Председател на петчленния състав е шефът на съда Георги Чолаков, а докладчик – Румяна Монова.

Това означава, че санкциите за милиони за къщите за гости и други нарушения по проектите ще бъдат поети от данъкоплатците, коментира „Сега“. Принципът е, че обявеният за нищожен акт не е могъл и не може да поражда последици. Изходът – да се приеме нова методика.

От ВАС съобщават още:

„Административно дело № 1757/2019 г. беше образувано по касационна жалба на ДФ „Земеделие“, след като през декември м.г. тричленен състав на ВАС също обяви за нищожна методиката за налагане на финансови корекции по проекти по ПРСР.

Касационната съдебна инстанция потвърждава изводите на тричленния състав, че са допуснати нарушения при издаването на методиката и поради това тя е нищожна. Съгласно чл. 76, ал. 1 и 2 от АПК нормативните административни актове се издават от изрично овластени от Конституцията или от закони органи и компетентността не може да бъде прехвърлена.Изпълнителният директор на фонд „Земеделие“ не е овластен нито то Конституцията, нито от друг орган да издава нормативни административни актове. Липсата на компетентност винаги води до нищожност на издадения акт. Установено е също, че нормативният акт не е публикуван в Държавен вестник, което само по себе си е тежко нарушение и води до неговата нищожност“.

About De Fakto

Проверете също

Апелативна прокуратура – Пловдив разпореди комплексна проверка на оръжейните заводи в страната

Апелативната прокуратура в Пловдив разпореди да бъде извършена проверка по реда на надзора за законност …

Гешев: Някой е подвел министър Демерджиев, че прокуратурата е осуетила задържане на полицаите от Околовръстното

„Явно някой е подвел министъра на вътрешните работи и му е предоставил невярна информация“, така …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.