Последни новини
Home / Законът / „За“ или „против“ тотален обрат в дисциплинарните дела, ще решава ВСС

„За“ или „против“ тотален обрат в дисциплинарните дела, ще решава ВСС

Defakto.bg

Да подкрепи или да отхвърли предложени законови промени от дисциплинарната комисия на Прокурорската колегия, ще решава утре Пленумът на ВСС.

Въпросът за тоталния обрат в дисциплинарните производства е поставен с писмо на министъра на правосъдието. Защото при обсъждане на инициираните от кадровици промени в работната група на МП, готвеща обширен проект за съдебния закон, е настъпил разнобой, включително и между членове на самия действащ съдебен съвет. За това от МП искат единно становище на колегиалния кадрови орган на Темида.

Предложението на правната комисия на ВСС е Пленумът да изрази положително становище за предложенията на колегите. В същото време се дава и знак, че за това е нужен детайлен преглед на уредбата на Глава 16 за дисциплинарната отговорност в ЗСВ.

Инициативата за сериозен завой в досегашната дисциплинарна практика дойде в края на 2018 г. от прокурорската ресорна комисия.

Идеите са дисциплинарното производство срещу редовите магистрати да се развива пред техните началници, а не пред ВСС. Като ръководителите в съда и прокуратурата да могат включително да наказват подчинените с намаляване на заплатата и само за най-сериозните санкции – понижаване и уволнение, преписката да се препраща към съответната колегия на ВСС. Дисциплинарните предложения срещу самите началници, съответно, да се разглеждат от кадровиците.

Засегнатият магистрат да може да обжалва наказанието си, но не пред ВАС, както досега, а пред административен съд в 14-дневен срок като неговото решение подлежи на касационно обжалване пред тричленен състав на Върховния административен съд. (В същото време последните, скорошни изменения в ЗСВ оставиха на две инстанции на ВАС именно контрола по дисциплинарните наказания).

Мотивът е Висшият съдебен съвет да бъде максимално разтоварен от процедурата по образуване и разглеждане на дисциплинарки, събиране на доказателства и произнасяне.

Ако обаче тези идеи станат факт, те ще преобърнат цялата дисциплинарна практика в съдебната власт в ново време. Законът за съдебната власт досега винаги е предоставял на членовете на ВСС, а не на ръководители, сериозните дисциплинарни производства срещу магистрати като гаранция за обективност. Ще са и в нарушение на тълкувателното решение на ВАС от 2017 г., където изрично бе казано, че е недопустимо съвместяването на функциите на дисциплинарен обвинител и на дисциплинарен съдник. А именно това може да се получи с новите предложения.

Междувременно заявки да поемат част от дисциплинарните процедури и да налагат наказания правят и от Инспектората към ВСС.

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.