Последни новини
Home / Законът / На първо четене: Исковете срещу държавата за нарушения на европравото ще се водят по ЗОДОВ

На първо четене: Исковете срещу държавата за нарушения на европравото ще се водят по ЗОДОВ

Defakto.bg

Делата за социално подпомагане с намалени такси, приеха още депутатите

Въпреки отрицателна позиция на Министерството на финансите, парламентът одобри на първо четене и двата проекта за промени в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) – на четирима депутати от ГЕРБ и на Хамид Хамид (ДПС).

Първият проект – на Анна Александрова, Иглика Иванова-Събева, Мария Илиева и Димитър Лазаров от ГЕРБ регламентира, че исковете срещу държавата за нарушаване на правото на ЕС ще се водят по ЗОДОВ. Те ще се разглеждат по реда на АПК от административните съдилища и ВАС, когато вредите са от адинистративна дейност или от правосъдната дейност на същите административни съдилища и ВАС. В останалите случаи исковете ще се разглеждат по реда на ГПК от общите съдилища и от ВКС, като правилото се повтаря – може да се случи съдиите да се произнасят и по искове срещу себе си.

По въпроса за реда и съда, пред който се предявяват исковете за нарушаване на правото на ЕС има и съвместно тълкувателно дело на двете върховни съдилища ВКС и ВАС, но те още не са произнесли по него.

Важно в проекта на управляващите също е, че за въпросните дела се дължи проста държавна такса в размер, определен с тарифата на МС.

Той бе одобрен на първо четене с 86 „за“ и 10 „въздържали се“.

Проблемен бе проектът на Хамид, който въвежда в ЗОДОВ отговорност и за вреди, причинени от действието на подзаконови нормативни актове, които впоследствие са били отменени или обявени за нищожни. Същото предложение бяха направили и леви депутати, но в началото на годината, без мотиви той бе отхвърлен на първо четене.

Съпътстващо, депутатът от ДПС предлага също в АПК да се запише, че по искове в дела за социално подпомагане се дължи „намалена“ такса, а по частни жалби не се дължи. Третата промяна е в Закона за управление на средствата от европейски структурни и инвестиционни фондове, откъдето да отпадне освобождаването на бюджетните организации от съдебни такси.

Именно по този проект е постъпило отрицателно становище от Министерството на финансите, стана ясно днес. Бюджетната комисия също го отхвърля. Любопитното е, че в доклада на тази комисия пише, че членовете й са изразили „принципната си подкрепа за така предложения законопроект“, но резултатите от гласуването са: 1 „за“ и 12 „въздържали се“. Становището бе прочетено днес и в пленарна зала.

Въпреки това пленарната зала го одобри със 76 „за“ и 11 „въздържали се“.

От изказване на Христиан Митев (Обединени патриоти) обаче стана ясно, че вероятно за второ четене предложенията ще бъдат коригирани – ще се предвиди отлагане на тяхното действие.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.