Последни новини
Home / Законът / Парламентът подновява работата си с ветото на президента върху Закона за държавната собственост (обновена)

Парламентът подновява работата си с ветото на президента върху Закона за държавната собственост (обновена)

Defakto.bg

Парламентът подновява работата си след изборната ваканция с обсъждане на ветото президента Румен Радев върху промените в Закона за държавната собственост. Те са свързани с  бърза процедура за принудително отчуждаване на недвижими имоти в интерес на частни предприятия, обявени за национални обекти от Министерски съвет.
Румен Радев наложи вето върху закона с аргумента, че принципно подкрепя целта на законопроекта да се ускори процеса по изграждане на национални обекти и да се насърчат инвестициите в индустриалния сектор. Той обаче посочва, че липсва баланс между обществения интерес и защитеното от Конституцията право на собственост. Според държавния глава липсват ясни критерии за включване в списъка на национално важните обекти, което може да засегне редица частни имоти, без да има гаранции, че те са обекти за общо ползване в обществен интерес.

Президентът вижда и проблем при промените, които предвиждат специален режим за обезщетенията при отчуждаване на земеделски земи и горски територии на собственици на имоти с обща площ над 50 декара, без да са ясни различните критерии, посочени за едри и дребни собственици на земеделските земи.

Вчера правната комисия отхвърли аргументите на държавния глава.

БСП  няма да участват в дебатите по ветото, въпреки решението на Националния съвет от вчера социалистите да се върнат в парламента. Точно кога ще стане това,  БСП ще решава днес.

11, часа

По-късно парламентът единодшуно отхвърли президентското вето.  Депутатът от “ Обединени патриоти“ ветото на държавния глава.

„За съжаление, ние сме свидетели, че от страна на президентската институция като че ли имаме връщане на закони напук – без да има съответната ясна и точна правна, коментира Христиан Митев от ОП.

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков заяви, че е защитен интересът на собствениците на земи, които подлежат на отчуждаване:

„Бяхме готови за този сериозен дебат, защото темата наистина е много важна. Подходили сме изключително отговорно с ясната цел да запазим все пак баланса между обществения интерес и частния такъв, съобразявайки се изцяло както и с решението на Конституционния съд от 2013 година, така и с нашето разбиране къде би бил балансът, така че да няма усещане, че частният интерес някак си се поставя под обществения“.

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.