Последни новини
Home / Законът / Столична прокурорка стана следовател към спецпрокуратурата

Столична прокурорка стана следовател към спецпрокуратурата

Defakto.bg

Вдигат заплатите в Бюрото за защита към главния прокурор

Прокурорът от Софийската районна прокуратура Анелия Тодорова става следовател към специализираната прокуратура. Това гласува днес колегията на ВСС. Новото назначение идва след проведен конкурс.

По предложение на Сотир Цацаров Прокурорската колегия даде одобрението си и за повишаване на заплатите в Бюрото по защита, подчинено на главния прокурор (първоначално дейността по защита на свидетелите се осъществяваше от съдебната охрана към Министерството на правосъдието). Каoровиците се съгласиха заплатите в Бюрото да се вдигнат с 8 % – за специализираните структури там, и с 5 % – за общата администрация, считано от деня на вземането на решението. Той предстои – окончателното одобрение се очаква утре от Пленума на ВСС.

За втори път бе отложено произнасянето по дисциплинарното дело срещу Детелина Ганчева от спецпрокуратурата, образувано по предложение на Иван Гешев. Причината е невъзможността на Ганчева да се яви за лична защита пред кадровицитте.

Със „забележка“ бе наказана столичната следователка Мариана Мачева, по предложение на градския прокурор Емилия Русинова.

До приключване на наказателното производство бе спряно дисциплинарното дело срещу прокурора от Казанлък Кръстин Кацаров.

Въпреки заявките от предното заседание, в днешния дневен ред на колегията не бе включено продължението на реформата в „прокурорската география“. Вероятно отлагането е заради направените в понеделник възражения срещу втория етап на преструктурирането, включващ трансформацията на 29 районни прокуратури в териториални отделения.

Нямаше го и главният прокурор Сотир Цацаров, заседанието се водеше от Евгени Диков.

 

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.