Последни новини
Home / Законът / Цветозар Томов: ЦИК сигурно ще приеме отказа на Пеевски от европарламента, но ще е незаконно

Цветозар Томов: ЦИК сигурно ще приеме отказа на Пеевски от европарламента, но ще е незаконно

Defakto.bg

Този човек очевидно се забавлява да прави другите на маймуни

Централната избирателна комисия не може автоматично да пренареди партийните листи заради отказ на водачи да влязат в Европарламента, за това се изисква изрично решение. Така бившият говорител на ЦИК Цветозар Томов коментира пред БНР ситуацията след публично заявения отказ на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и на Делян Пеевски да станат евродепутати.

Делян Пеевски бе в парламента днес

Томов обаче бе категоричен – не е в правомощията на ЦИК да с произнася по тези откази. Те могат да бъдат депозирани само пред съответната институция, в случая Европейския парламент, в определен срок. За да го направят обаче избраните за ЕП трябва да напуснат постовете си в националния парламентт поради несъвместимост. А това няма да се случи с г-н Пеевски, категоричен бе Цветозар Томов. Той се позова на станалото преди пет години в идентичен казус с този политик.

Днес емблематичният народен представител от ДПС се появи за втори път в парламента от началото на матндата на 44-о НС. И каза пред журналисти, че колективното решение било, че той е по-нужен в България. Пеевски категоричен отрече решението му да се откаже от евродепутатството да е продиктувано отвън, от Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ).

Преди пет години, през 2014 г., ЦИК на два пъти заседава по отказ да бъдат обявени за избрани в Европейския парламент, напомни Цветозар Томов.

„Първо на 29 май 2014 г. вечерта допускането по принцип възможността избран евродепутат да се откаже от мандата си пред ЦИК бе отхвърлено, не събра нужното мнозинство. На сутринта председателят постави искането на Делян Пеевски за това и част от гласувалите си преразгледаха вота. Беше скандално и изцяло незаконно решение. Не се съмнявам, че и сега ЦИК ще приеме отказа му, за мен е интересно колко са слугите на Пеевски там и колко ще имат морала и достойнството да му се опълчат“, категоричен бе Томов.

Напомни и друг прецедент с Делян Пеевски от 2013 г., когато той бе избран за председател на ДАНС, но се отказа от поста след силния обществен отпор, а после решение на КС му позволи да се върне в парламента.

„Този човек се забавлява очевидно, очевидно обича да прави хората на маймуни“, заключи социологът Томов.

About De Fakto

Проверете също

Политика на диалог и разумна комуникация, обеща зам.-министър Георги Николов на синдикатите от ГДИН и ГДО

Привърженик съм на политиката на диалог и разумна комуникация, на боравенето с факти и на …

ВАС обяви за нищожно решението на МС, с което оттегля предложение до Президента за издаване на Указ за обособяване на Обзор като самостоятелна община   

Веднъж отправено  предложение до държавиня глава,  само той може да решава отнесения до  него въпрос …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.