Последни новини
Home / Законът / ВАС спря делото за дяловото разпределение на „топлото“ до произнасянето на Съда на ЕС

ВАС спря делото за дяловото разпределение на „топлото“ до произнасянето на Съда на ЕС

Defakto.bg

Петчленен състав на Върховния административен съд спря производството по дело срещу методиката за дялово разпределение на топлинната енергия в сгради – етажна собственост до произнасянето на Съда на Европейския съюз по отправени две преюдициални запитвания във връзка с казуса. Това съобщиха от ВАС днес.

Председател на петчленния състав отново е председателят на съда Георги Чолаков.

На първа инстанция, тричленен състав на ВАС, жалбите са били отхвърлени.

Междуременно към Съда на ЕС са отправени преюдициални запитвания от РС-Асеновград и от Софийския районен съд по казуса следва ли собствениците на апартаменти в етажна собственост да плащат непоисканата, нежелана и отказана от тях услуга „централно отопление“.

Както Де факто информира преди време, по делото в СЕС има становище на генералния адвокат.

Съобщението на ВАС от днес:

„Адм. дело 1508 от 2019 г. беше образувано по жалби на няколко физически лица срещу т. 6.1.3. от Приложение към чл. 61, ал. 1 от Наредба № 16-334 от 06.04.2007 г. за топлоснабдяването, издадена от министъра на икономиката и енергетиката(обнародвана в ДВ, бр. 34 от 24.04.2007 г., попр., бр. 39 от 15.05.2007 г.) Посоченото приложение регламентира методиката за дялово разпределение на топлинната енергия в сгради – етажна собственост и в обжалваната си част предвижда, че количеството топлинна енергия (Qu, kWh), отдадена от сградната инсталация, се разпределя пропорционално на отопляемия обем на имотите по проект.

В хода на производството пред ВАС е установено, че Районен съд – Асеновград и Софийски районен съд са отправили преюдициални запитвания  пред Съда на Европейския съюз и по тях са образувани дела с номера  С-708/17 и С-725/17. Двете преюдициални запитвания касаят въпроси, отнасящи се до съвместимостта на българската правна уредба на топлоснабдяването с Директива 2011/83/ЕС/2/, както и с Директива 2006/32/ЕО83/ и Директива 2012/27/ЕС/4/.

Поставените пред съда въпроси се свеждат най–общо до следното:  Дали Директива  2011/83 допуска национална правна уредба, която предвижда, че в сградите  в режим на етажна собственост,  топлоснабдени от районна отоплителна система, етажните собственици са длъжни да  участват в разходите за отопление на сградата, макар и индивидуално да не са поръчвали доставката на централно отопление и включително ако не го използват в своя апартамент? Допуска ли разпоредбата на чл. 13 ал. 2 от Директива 2006/32 възможността топлофикационните дружества да  претендират стойността на  потребената топлинна енергия,  отдадена от сградната инсталация  в сгради – етажна собственост, пропорционално на отопляемия обем на имотите по проект, без оглед  на реално отдаденото количество  топлинна  енергия  в обекта?

Върховните съдии от петчленния състав смятат, че въпросите, по които следва да се произнесе СЕС са от съществено значение и затова делото във ВАС ще бъде възобновено след произнасянето на европейския съд.“

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Един коментар

  1. бай Холендер

    Отоплявам се с камина, и аз подгрявам техните тръби. ТОПЛООБМЕНЪТ е двупосочен процес!
    Като влезнете в магазина и само разглеждате, слагат ли ви такса, че са хабили ток за осветление, докато сте разглеждали?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 + 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.