Последни новини
Home / Законът / Електронното правосъдие да се отложи за 1 януари 2021 г., иска ВСС

Електронното правосъдие да се отложи за 1 януари 2021 г., иска ВСС

Defakto.bg

Идея за нов дисциплинарен съд за магистрати набира сила

Не от август тази година, а от 1 януари 2021 г. да заработи единната информационна система на съдилищата у нас, а оттам и електронното правосъдие. Това предложение за законови промени единодушно одобри днес Пленумът на ВСС.

И идеята им – най-вероятно – ще бъде одобрена от законодателя, още повече, че става дума за преходни разпоредби в Закона за съдебната власт.

Проблемът обаче е голям – във въпросната единна система влизат куп други показатели, включително системата за измерването на натовареността. Тази е и системата, която трябва да гарантира единен досттъп до електронните досиета по делата, за липсата на коятто активно сигнализират от адвокатурата. И още – изпълнителната власт (включително вицепремиерът Томислав Дончев) отдавна пита Висшия съдебен съвет дали единната система на съдилищата ще е част от държавното електронно управление или не. Ясен отговор няма до днес. Затова пък проектът, разработван от екип на предния ВСС, бе рестартиран от действащия съдебен съвет.

Така че за реални резултати – ще чакаме, още…

Друго интересно решение на Пленума на ВСС днес бе във връзка с преобръщането на дисциплинарната практика по дела за провинения на магистрати. Поводът бе инициатива за законодателни промени, изработена от прокурорската дисциплинарна комисия. И последващо питане от Министерството на правосъдието дали целият колегиален орган ВСС застава зад нея.

Е, днес спорните предложения дисциплинарното производство да се развива не пред ВСС, а пред преките административни ръководители, които да могат да наказват включително с намаление на заплатите, бе оттеглено.

Но бе официално дадена друга голяма заявка – за създаване на самостоятелен дисциплинарен съд, отделен от ВСС. Направи я председателят на ВАС Георги Чолаков.

„Аз, както и главният прокурор защитаваме идеята за отделен дисциплинарен съд, пред който да се развиват дисциплинарните производства срещу магистратите, съставен от действащи магистрати – съответно за съдиите и за прокурорите. А ВСС със своите колегии да се намесва (т.е. да решава – б.р.) само какво да е наложеното наказание.  Това действително не може да стане от днес за вчера, има много въпроси какъв да е съставът на този дисциплинарен съд, как да се избира – пряко от магистратите, от пленумите и т.н. Но идеята трябва да има старт“, заяви Чолаков.

Тази идея остава за следващ пакет от промени в ЗСВ – извън вече подготвяните от работна група в Министерството на правосъдието.

About De Fakto

Проверете също

ВАдС отново поиска от НС спешни промени в ГПК заради недостатъци в системата за електронно правосъдие

Bиcшият aдвoĸaтcĸи cъвeт oтпpaви иcĸaнe дo Hapoднoтo cъбpaниe, c ĸoeтo настоява разпоредбите в  Гpaждaнcĸия пpoцecyaлeн …

ВАС окончателно: Отказът на РИОСВ за проучване на газ в Добружда е незаконосъобразен

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд – Варна от януари тази година, с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.