Последни новини
Home / Законът / Екипът на „Капитал“: Пристрастно осъдиха журналист за клевета, заради мнение

Екипът на „Капитал“: Пристрастно осъдиха журналист за клевета, заради мнение

Defakto.bg

Окончателната присъда на Росен Босев е четена от критикуваната от него Петя Крънчева

На 21 май Софийският градски съд окончателно е осъдил  журналиста от „Капитал“ Росен Босев (на снимката горе) по наказателно дело, заведено от бившия председател на Комисията по финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев.

Това съобщават днес от изданието. А позицията на екипа на „Капитал“ е категорична: „Осъждането на нашия колега е злонамерен отговор за журналистическата му работа, съдебна репресия срещу свободата на изразяване“. Затова журналистите от изданието застават и зад намерението на Росен Босев да търси правата си пред Евросъда по правата на човека в Страсбург.

Съдия Петя Крънчева

Журналистът е признат за виновен за клевета и окончателно осъден на 1000 лева глоба от състав на Софийския градски съд с председател Петя Крънчева – самата тя герой на ред критични публикации на Росен Босев, изтъкват от „Капитал“. (Съдебното решение – тук).

Позицията на журналистите от изданието (със съкращения):

Колегата ни е осъден на глоба за две негови изказвания в сутрешния блок на „Нова телевизия“ от януари 2015 г.:

„Стоян Мавродиев използва КФН, за да репресира „Капитал“ и „Дневник“ и „Господин Мавродиев има отношение към схемата за пране на пари, по която подсъдим е Евелин Банев. Чрез свои действия той е улеснил изпирането на сума, придобита от наркотрафик.“

Двете изказвания на Росен Босев са част от разясненията, които той дава във връзка с рекордните по размер глоби, наложени тогава от КФН на фирмата, издател на „Капитал“ и Дневник“ – „Икономедиа“. ..
Делото срещу нашия колега беше последното от трите дела, които Стоян Мавродиев заведе срещу журналисти от „Капитал“ след техни публични изказвания в същия смисъл. Другите две приключиха с оправдателни присъди. Само по това дело Росен Босев беше обявен за виновен, въпреки че твърденията му се базират на факти, които съдът не оспорва и които са известни на обществото от години.

За да постанови решението си, съдът приема, че:

– Няма наказателна акция срещу медията, защото глобите са подписани не от Мавродиев, а от заместника му (който днес работи с него в Българската банка за развитие).

– Мавродиев няма как да е съпричастен към изпраните от Брендо пари от наркотрафик, защото не е бил осъден за подобно деяние.

В същото време съдът оправдава Росен Босев за изказването в същото предаване, че Стоян Мавродиев е бил „правен консултант в една схема за пране на пари от наркотрафик“.

Принципно не поставяме под въпрос съдебни решения, но в случая изразяваме съмнение в безпристрастността на съда по следните причини: аргументите в присъдата не издържат, действията по призоваването на Росен Босев бяха демонстрация на особено отношение към случая, съдията – докладчик по делото и председател на съдебния състав, Петя Крънчева присъства в множество критични статии на „Капитал“ в периода 2010 – 2015 г., голямата част от тях с автор Росен Босев.

Всичко това ни кара да смятаме, че осъждането на нашия колега е злонамерен отговор за журналистическата му работа, съдебна репресия срещу свободата на изразяване….

С цялото ни уважение към българския съд с присъдата по наказателното дело срещу колегата ни Росен Босев не сме съгласни.
Преди всичко не разбираме как правенето на изводи и съждения е престъпно, когато са базирани на факти. Смятаме, че с такова решение съдът създава опасен прецедент и поставя в опасност журналистиката и свободата на изразяване.
Не сме съгласни властта на даден пост да се използва срещу журналисти, които са критични. Вярваме, че при демокрацията журналистиката е необходим и важен коректив тогава, когато първата, втората или третата власт работят в ущърб на гражданите и бизнеса. В присъдата са тотално игнорирани доводите на защитата. Няма нито ред за ролята на медиите в демократичното общество и завишените изисквания към хората, заемащи висши държавни постове.

Затова си позволяваме да възразим. Намираме за уместно да уведомим за случая международните журналистически организации и медиите. Подкрепяме нашия колега в намерението му да потърси справедливост в Европейския съд по правата на човека в Страсбург“.

Със своя позиция излезе и Асоциацията на европейските журналисти. В нея се заявява, че е недопустимо наказателни дела срещу журналисти, особено заведени от представители на държавата, да се гледат от съдия, вчиято безпристрастност има основателни съмнения. Както и че ще уведомят за случая международните си партньори и ЕК.

Отговорът на Софийския градски съд

По повод позицията на екипа на „Капитал“, от Софийския градски съд изпратиха следното съобщение:

„Въззивното частно наказателно дело срещу журналиста Росен Босев е образувано в СГС на 23 октомври 2018 г. и е приключило 7 месеца по-късно с решение от 21 май 2019 г., което е законосъобразен срок за разглеждане на въззивно производство.

По време на наказателния процес пред СГС са спазени всички законови процедури по призоваване на страните. Всеки един от тричленния съдебен състав, разглеждащ делото, се е запознал с всички материали и е обсъдил доказателствената съвкупност в пълнота. По искането за отвод на докладчика по делото се е произнесъл целият съдебен състав. Крайният съдебен акт отново не е еднолично решение на конкретен съдия, а е постановен единодушно и без особени мнения. Тримата съдии са достигнали до единното становище, че подсъдимият е виновен по част от предявеното му обвинение и са потвърдили осъдителната присъда на първоинстанционния съд.

Страните по делото своевременно са уведомени за решението и са получили копия от съдебния акт“.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.