Последни новини
Home / Законът / Съюзът на юристите: Спрете с „компроматите“ срещу съдии, включително за законен лов!

Съюзът на юристите: Спрете с „компроматите“ срещу съдии, включително за законен лов!

Defakto.bg

СЮБ също призовава съдебния съвет и Инспектората да установят истината и да излязат с позиция по атаките

Поредна авторитетна организация на юристи днес се обяви срещу атаките срещу върховни съдии от ВАС.

Става дума за съдиите Николай Гунчев и Светослав Славов – казус, за който Де факто неколкократно писа.

Владислав Славов

След изразена позиция от Върховния административен съд и от Съюза на съдиите, днес с обръщение излиза и Съюзът на юристите в България (СЮБ). Негов председател е Владислав Славов.

Позицията на СЮБ:

„През изминалите дни се появиха медийни публикации със съдържание, дискредитиращо върховни съдии заради това , че са участвали в законно организиран и проведен лов.

По публикациите вече са изразили становища Върховният административен съд и Управителният съвет на Съюза на съдиите в България, които Изпълнителното бюро на Съюза на юристите в България категорично подкрепя.

Участието в ловно-рибарското движение и практикуването на законен лов и риболов е право на всеки български гражданин, в това число и магистрати. Всеки юрист има право да посети хотел, ресторант, театър, плаж, ловно стопанство и всякакви други обществено достъпни обекти без да е задължен да прави предварително проучване кой е техният собственик, концесионер или евентуално упълномощеният им адвокат.

Публикациите ни предизвикват да вземем отношение и по една засилваща се тенденция за противопоставяне на различните професии в сферата на съдебната власт и на българската адвокатура. Недопустимо е да се размахват „компромати“ за среща на съдии с адвокати, на съдии с прокурори, на адвокати с прокурори и т.н. Колегите в нашата юридическа общност все по-често се сблъскват с измислени истории и биват обвинявани в неоснователни грехове затова, че се познават, затова че се поздравяват, затова че са пили по едно кафе в публично заведение, затова че са били по едно и също време на едно и също място, дори и да не са били заедно….

Съюзът на юристите в България всяка година награждава журналисти за точно и обективно отразяване на дейността на съдебната власт. Всички много добре разбираме, че журналистиката може да има съществен принос при осъществяваната от дълги години съдебна реформа. Негативна кампания срещу магистрати създава впечатление за насаждане на страх, за да се постановяват решения, които биха се харесали на „силова“ страна на политическите силни на деня, на влиятелни икономически групировки или такива разполагащи с медийно влияние. Не тези са обществените очаквания от българската журналистика.

Изпълнителното бюро на Съюза на юристите в България очаква ВСС и ИВСС да установят истината по медийните публикации и да изразят категорична позиция срещу негативните медийни атаки спрямо магистрати.

ИЗПЪЛНИТЕЛНО БЮРО НА СЮБ

 

 

 

 

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

С две особени мнения Конституционният съд отхвърли искане на състав на ВАС срещу oтнетия лиценз на „Делта гард“

Конституционният съд отхвърли искането на тричленен състав на Върховния административен съд за установяване на противоконституционност …

ССБ уточнява: Пленумът на ВСС може да бъде заменен от извънредно Общо събрание на Съдебния и Прокурорския съвет

В допълнително становище на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България  по законопроекта за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.