Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов подписа Принципите за независимост на съдебната власт от Бриуни

Лозан Панов подписа Принципите за независимост на съдебната власт от Бриуни

Defakto.bg

От името на ВКС, Лозан Панов е приел и подписал Принципите за независимост на съдебната власт от Бриуни, съобщиха от съда.

Става дума за Принципи, приети на конференция на председателите на върховните съдилища от Централна и Източна Европа в Бриуни, Хърватия, през 2015 г.

Подписът на Лозан Панов е сложен под документа на Деветата конференция на председателите от Централна и Източна Европа, проведена на 28 май 2019 г. в Братислава, Словакия.

Решението за присъединяването към съдилищата, подписали Принципите, е взето от Пленума на ВКС на 22 май.

Още от съобщението на ВКС:

„Конференцията на председателите от Централна и Източна Европа е организация, чиито членове са председателите на върховните съдилищаот 23 страни на Балканския полуостров. Конференцията се провежда веднъж годишно в една от тези 23 държави, като целта ú е да бъдат обсъждани общите предизвикателства пред председателите на върховните съдилища, свързани с проблемите в съдебната система, включително утвърждаването на съдебната независимост, засилването на интегритета и отчетността, подобряването на съдебното управление, борбата с корупцията и постигането на обществена подкрепа за съдилищата. Конференцията е продължение на Кръглата маса за съдебен интегритет, провеждана през 2007 и 2010 г. в Прага, Чешката република, в Института за правни инициативи в Централна и Източна Европа (CEELI). Първата официална конференция на председателите е проведена в института CEELI през 2011 г., а следващите –във Върховния съд на Албания (2012 г.), Черна гора (2013 г.), Грузия (2014 г.) и Хърватия (2015 г.).

Принципите за независимост на съдебната власт, подписани от участващите ръководители на върховни съдилища в Конференцията на председателите от Централна и Източна Европа в Бриуни, Хърватия (2015 г.), са кулминацията на тригодишната работа на Конференцията. В документа се потвърждават основните принципи на съдебната независимост и интегритет, като се подчертава, че признаването на истинската съдебна независимост – институционална и индивидуална, е необходимо условие за успешното функциониране на съдебната власт при спазване на върховенството на закона.

Принципите от Бриуни поставят важните цели, които следва да бъдат постигнати от всяка съдебна власт. Те проследяват и отношенията между съдебната власт и законодателната и изпълнителната власти, както и между съдебната власт и медиите. В по-широк смисъл Принципите служат за представяне пред националните органи и обществото като цяло на ролята на съдебната власт и съдебната независимост. Целта на Принципите е да допринесат за изграждането на обществено уважение към съдебната власт и съдиите и да предоставят подкрепа за продължаване на развитието на върховенството на закона.

Принципите за независимост на съдебната власт са подписани в Бриуни на 14 октомври 2015 г. от председателите на върховните съдилища на Албания, Азербайджан, Босна и Херцеговина,Чешката република, Унгария, Косово, Латвия, Литва, Македония, Черна гора, Полша, Руската федерация, Словакия, Словения и Украйна, а през 2016 г. са подписани от страна на Грузия и Сърбия“.

Из принципите от Бриуни:

Независимостта на съдебната власт изисква:

 • Съдебната власт да разрешава поставените пред нея въпроси в съответствие с нейната безпристрастна преценка на фактите и нейното разбиране за правото без неуместно влияние, пряко или косвено, от какъвто и да е източник;
 • Независимостта принадлежи както на съдебната власт като институция, така и на всеки отделен съдия по отношение на разпределеното му дело;
 • Никой съдия не може да постановява решението си, повлиян от страх, или в очакване на услуга от какъвто и да е източник или в резултат на каквото и да е неуместно влияние.
 • Поддържането на независимостта на съдебната власт е основополагащо за постигане на нейните цели и точно изпълнение на нейните функции в едно свободно общество, спазвайки върховенството на закона.
 • Съдиите трябва да представят и поддържат високи стандарти на правни познания и съдебно поведение, за да засилят общественото доверие в съдебната власт, което е основополагащо за поддържането на съдебната независимост;
 • Независимостта на съдебната власт и на съдиите следва да бъде гарантирана от държавата и посочена в Конституцията, като най-високо законно ниво в държавата. Повече специфични правила следа да бъдат предоставяни на законодателно ниво.
 • Задължение на институциите на държавата е да уважават и спазват целите и функциите на съдебната власт.
 • В процеса на вземане на решение съдията, упражнявайки самостоятелно юрисдикция или съдиите, когато действат колективно, не следва да бъдат обект на намеса или влияние от който и да е друг съдия,  от съдебния съвет, Министерството на правосъдието или който и да е правителствен служител или институция. Държавата следва да предостави процедури и средства за защита на съдебната независимост, включително и санкции спрямо тези, които се опитват да оказват въздействие върху съдии извън законния съдебен процес.
 • Съдиите следва да поддържат интегритет и независимост и да получават доверието на хората като избягват неуместно поведение във всички техни официални и лични дейности.
 • В обхвата, съвместим с техните задълженията като членове на съдебната власт, съдиите, като останалите граждани, имат право на свобода на изразяване, вярвания, сдружаване и събрания, с изключение на въздържането от политическа дейност
 • Съдиите следва да бъдат свободни, като обект на всяко приложимо право, да формират и да се присъединяват към сдружения на съдии за спазване на техните интереси и да повишават тяхното професионално обучение и да предприемат подобни действия за защита на тяхната независимост по подходящ начин.

На снимката: Участниците в Деветата конференция на председателите от Централна и Източна Европа, проведена на 28 май 2019 г. в  Братислава.

 

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.