Последни новини
Home / Законът / Поредица от задържания постанови спецсъдът

Поредица от задържания постанови спецсъдът

Defakto.bg

Все задържания постанови днес специализираният съд по шумни дела.

Най-тежката мярка за неотклонение е взетта за екстрадираната от Испания Маринела Арабаджиева.

Непосредствено след пристигането й в София вчера следобяд са й повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления, както и за пране на пари, съобщи по-рано прокуратурата. Арабаджиева е отказала да дава обяснения.

В съдебната зала днес се е разплакала пред децата си, дошли да я подкрепят, и е била категорична – невинна е и никога не се е укривала. А съдът е отказал да обсъди всички доказателства, но е приел, че е налице обосновано предположение Маринела Арабаджиева да е извършила престъпленията, в които е обвинена, съобщи бТВ. Имало е рeална опасност да се укрие, ако не е зад решетките. „Това е репресия“, категорична е адвокат Ина Лулчева.

„Задържане под стража“ определя спецсъдът и за кмета на Божурище Герги Димов, арестуван при зрелищна акция на прокуратурата и КПКОНПИ в сряда. Освен наличието на обосновано предположение за него е прието и че заради заеманата длъжност може да окаже натиск върху свидетели.

Димов е обвинен за длъжностно престъпление (по чл. 282 от НК).
За съставяне на неверни документи към наказателна отговорност са привлечени зам.-кметът Габриела Дончева и младши експерт в общинската администрация. Те са с гаранции от по 5 000 лева.

Спецсъдът е отказал да освободи срещу по-лека мярка бившия председател на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев.

Той е в ареста от 7 месеца заедно с главния секретар на ДАБЧ Красимир Томов по обвинения за подкуп срещу тапии за български произход. Но на свобода Харалампиев все още можел да извършиново престъпление и да влияе на свидетели, смята спецсъдът.

Скандалът гръмна миналата есен, обяснения даваше вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, но това май започна да се забравя.

 

About De Fakto

Проверете също

Купувачът на МПС, оборудвано със забранено измервателно устройство, има право на обезщетение за вреди от производителя

  Купувачът на моторно превозно средство, оборудвано със забранено измервателно-коригиращо устройство, има право да получи …

Върховният административен съд образува тълкувателно дело по прилагането на текстове от Закона за хазарта

Върховният административен съд образува тълкувателно дело – №1 от 2023 г., за приемане на тълкувателно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen + nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.