Последни новини
Home / Законът / Почти невиждано, НСО пуска обръщение след въпроси за Доган и Пеевски

Почти невиждано, НСО пуска обръщение след въпроси за Доган и Пеевски

Defakto.bg

Поредните въпроси за държавната охрана за две знакови фигури на ДПС – почетния председател Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски, изникнали след публичните им появи по изборите, провокираха неочаквано изявление на Националната служба за охрана (НСО).

Питанията са най-вече дали НСО пази двете личности и какви точно заплахи срещу тях продължават да го налагат. За гардовете на Пеевски, съпровождащи го включително до изборната секция в село Св.Петка до Велинград, писа “Дневник”. Те се видяха и при идването му в парламента в сряда и четвъртък.

А снимките на Ахмед Доган и охраната му  по пътя към изборна секция в София са навсякъде.

В съобщението на НСО отговори обаче няма. но има “апел към медиите и гражданите да проявят разбиране”.

Позицията на НСО едно към едно:

“По повод традиционно повишения интерес относно реализирани от Националната служба за охрана (НСО) функции и правомощия по Закона за НСО, Службата напомня, че разпоредбите на Закона за защита на класифицираната информация ограничават възможностите на НСО да предоставя информация за конкретно охранявано лице.

Разгласяването, в т.ч. потвърждението или отрицанието, на факти и обстоятелства относно оперативно изпълняваните задължения на Службата, включително посочването на конкретни охраняеми лица, ще постави под условие спазването и на духа, и на буквата на закона, в чиито обхват попада дейността на Националната служба за охрана.

Като проявява пълно разбиране към обяснимия от гледна точка на моментния публичен дневен ред интерес, НСО е длъжна да заяви, че и занапред ще се придържа стриктно към разпоредбите на приложимото законодателство за дейността на Националната служба за охрана и за защита на класифицираната информация.

Националната служба за охрана отправя апел към медиите и към гражданите да проявят разбиране към принципите, към които НСО е призвана по закон да се придържа, включително спазване на Конституцията, законите и международните договори, по които Република България е страна; зачитане правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство; политически неутралитет (чл. 3 от Закона за НСО).

Без да прави компромис с прилагането на законодателството Националната служба за охрана ще продължи да полага усилия за повече откритост, отзивчивост и акуратност в подкрепа на обществената функция на медиите и винаги в интерес на сигурността на българските граждани”.

About De Fakto

Проверете също

АССГ потвърди знаково решение срещу глоба за несложена маска

Последната инстанция обаче не обсъжда правната природа на заповедите на здравния министър Знаково решение от …

Президентът: Чистка ли? Къде бяха медиите, когато управлението “Борисов” извърши подгром над цялата администрация?!

Кабинетът е длъжен да покаже как се е управлявало,  каза Румен Радев Чистка, преврат и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.