Последни новини
Home / Законът / Почти невиждано, НСО пуска обръщение след въпроси за Доган и Пеевски

Почти невиждано, НСО пуска обръщение след въпроси за Доган и Пеевски

Defakto.bg

Поредните въпроси за държавната охрана за две знакови фигури на ДПС – почетния председател Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски, изникнали след публичните им появи по изборите, провокираха неочаквано изявление на Националната служба за охрана (НСО).

Питанията са най-вече дали НСО пази двете личности и какви точно заплахи срещу тях продължават да го налагат. За гардовете на Пеевски, съпровождащи го включително до изборната секция в село Св.Петка до Велинград, писа „Дневник“. Те се видяха и при идването му в парламента в сряда и четвъртък.

А снимките на Ахмед Доган и охраната му  по пътя към изборна секция в София са навсякъде.

В съобщението на НСО отговори обаче няма. но има „апел към медиите и гражданите да проявят разбиране“.

Позицията на НСО едно към едно:

„По повод традиционно повишения интерес относно реализирани от Националната служба за охрана (НСО) функции и правомощия по Закона за НСО, Службата напомня, че разпоредбите на Закона за защита на класифицираната информация ограничават възможностите на НСО да предоставя информация за конкретно охранявано лице.

Разгласяването, в т.ч. потвърждението или отрицанието, на факти и обстоятелства относно оперативно изпълняваните задължения на Службата, включително посочването на конкретни охраняеми лица, ще постави под условие спазването и на духа, и на буквата на закона, в чиито обхват попада дейността на Националната служба за охрана.

Като проявява пълно разбиране към обяснимия от гледна точка на моментния публичен дневен ред интерес, НСО е длъжна да заяви, че и занапред ще се придържа стриктно към разпоредбите на приложимото законодателство за дейността на Националната служба за охрана и за защита на класифицираната информация.

Националната служба за охрана отправя апел към медиите и към гражданите да проявят разбиране към принципите, към които НСО е призвана по закон да се придържа, включително спазване на Конституцията, законите и международните договори, по които Република България е страна; зачитане правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство; политически неутралитет (чл. 3 от Закона за НСО).

Без да прави компромис с прилагането на законодателството Националната служба за охрана ще продължи да полага усилия за повече откритост, отзивчивост и акуратност в подкрепа на обществената функция на медиите и винаги в интерес на сигурността на българските граждани“.

About De Fakto

Проверете също

Зам.министър Мария Павлова: Европейските делегирани прокурори сами избраха празната сграда на „Раковски“ 134

От Министерството на правосъдието обявиха, че европейските делегирани прокурори сами са избрали да бъдат настанени …

Военният министър забрани на военните алкохол и наркотици в служебното време

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов издаде  заповед, с която се забранява в служебно време …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.