Последни новини
Home / Законът / Тръгна разследване за раняването на деца при демонстрация на МВР (допълнена)

Тръгна разследване за раняването на деца при демонстрация на МВР (допълнена)

Defakto.bg

Започнато е досъдебно производство заради „инцидент с три деца, пострадали при демонстрационно взривяване на светлинно-звукова граната“, съобщиха от прокуратурата. Ръководи го РП-Силистра.

Всъщност става дума за абсурда, който се е случил на полицейската демонстрация на стадион в града, провеждана в чест на Деня на детето 1 юни под надслов: „Ваканция, здравей! Да играем безопасно!“. Кадри от станалото бяха разпространени от очевидци и в социалните мрежи (горе на снимката, кадър от фейсбук, публикуван в Offnews).

Осколка от взривена граната ранява две момченца и едно момиченце от съседната детска градина. Децата са с различна степен на обгаряния, момиченцето е транспортирано в болница в Русе.

Рзследването, провеждано от следовател, е за причиняване по непредпазливост на телесни повреди при работа с взривоопасни вещества (чл. 338, ал. 3 НК)

Съобщението на прокуратурата:

Днес около 11 часа на стадион „Доростол“ в Силистра полицията в града е извършила демонстрация по залавяне на престъпник във връзка с 1 юни – Деня на детето. Проявата е била заключителна по програмата „Ваканция, здравей“, която се провежда в детски градини и училища от Дулово, Тутракан и Силистра. На стадиона по време на инцидента са присъствали около 300 деца, а районът е бил отцепен с оглед безопасността на присъстващите.

Осколка от взривената граната ранява две момченца и едно момиченце от детска градина „Иглика – 2“, които са се намирали на разстояние 50 метра от мястото на демонстрацията. Няма опасност за живота им. Двете 6-годишни момченца са получили обгаряния по крайниците, оказана им е спешна помощ и са били освободени. Момиченцето, което също е на 6 години, е транспортирано в Русе, тъй като е с обгаряния между 10 и 20 процента по гърдите, краката и врата.

В момента се извършва оглед на местопроизшествието от следовател от Окръжния следствен отдел при Окръжната прокуратура в Силистра. Досъдебното производство се води по член 338, ал. 3 от НК, който ангажира наказателната отговорност на всеки, който при работа с взривни вещества причини по непредпазливост телесни повреди на едно или повече лица. Предстои назначаването на съдебно-техническа и  съдебномедицински експертизи за установяване причините за инцидента.

Вътрешният министър забрани демонстрации с взривове на обществени места

Директорът на полицията в Силистра Юлиян Караславов е отстранен от длъжност заради инцидента. Вътрешният министър е образувал дисциплинарна проверка по случая. До нейното приключване Караславов няма да бъде на работа, съобщиха от МВР.

И още – със заповед на министър Младен Маринов се забранява употребата на взривни вещества и пиротехнически изделия по време на провеждане на демонстрации на обществени места пред граждани.

Раненото момиченце е било спасено от учителката си, разказа пък майката на детето Радостина Радева, цитирана от БНР.

Тя е в русенската болница заедно с дъщеричката си. Знаела е за мероприятието извън детската градина и е подписала декларация за съгласие.

„Учителката го е спасила – госпожа Иванова. Тя издърпала детето от пламъците“, казва майката.

„Изгарянето като процент е 8%, като са засегнати десният крак, дясната ръчичка, дясната половина на гръдния кош и шията. Надяваме се, че ще се възстанови, но още е рано да се каже“, е коментарът на хирурга Наско Тютюнджиев от болница „Медика“ в Русе.

Животът на момиченцето не е в опасност, но то е много уплашено от случилото се.

 

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.