Последни новини
Home / Законът / Тръгна разследване за раняването на деца при демонстрация на МВР (допълнена)

Тръгна разследване за раняването на деца при демонстрация на МВР (допълнена)

Defakto.bg

Започнато е досъдебно производство заради „инцидент с три деца, пострадали при демонстрационно взривяване на светлинно-звукова граната“, съобщиха от прокуратурата. Ръководи го РП-Силистра.

Всъщност става дума за абсурда, който се е случил на полицейската демонстрация на стадион в града, провеждана в чест на Деня на детето 1 юни под надслов: „Ваканция, здравей! Да играем безопасно!“. Кадри от станалото бяха разпространени от очевидци и в социалните мрежи (горе на снимката, кадър от фейсбук, публикуван в Offnews).

Осколка от взривена граната ранява две момченца и едно момиченце от съседната детска градина. Децата са с различна степен на обгаряния, момиченцето е транспортирано в болница в Русе.

Рзследването, провеждано от следовател, е за причиняване по непредпазливост на телесни повреди при работа с взривоопасни вещества (чл. 338, ал. 3 НК)

Съобщението на прокуратурата:

Днес около 11 часа на стадион „Доростол“ в Силистра полицията в града е извършила демонстрация по залавяне на престъпник във връзка с 1 юни – Деня на детето. Проявата е била заключителна по програмата „Ваканция, здравей“, която се провежда в детски градини и училища от Дулово, Тутракан и Силистра. На стадиона по време на инцидента са присъствали около 300 деца, а районът е бил отцепен с оглед безопасността на присъстващите.

Осколка от взривената граната ранява две момченца и едно момиченце от детска градина „Иглика – 2“, които са се намирали на разстояние 50 метра от мястото на демонстрацията. Няма опасност за живота им. Двете 6-годишни момченца са получили обгаряния по крайниците, оказана им е спешна помощ и са били освободени. Момиченцето, което също е на 6 години, е транспортирано в Русе, тъй като е с обгаряния между 10 и 20 процента по гърдите, краката и врата.

В момента се извършва оглед на местопроизшествието от следовател от Окръжния следствен отдел при Окръжната прокуратура в Силистра. Досъдебното производство се води по член 338, ал. 3 от НК, който ангажира наказателната отговорност на всеки, който при работа с взривни вещества причини по непредпазливост телесни повреди на едно или повече лица. Предстои назначаването на съдебно-техническа и  съдебномедицински експертизи за установяване причините за инцидента.

Вътрешният министър забрани демонстрации с взривове на обществени места

Директорът на полицията в Силистра Юлиян Караславов е отстранен от длъжност заради инцидента. Вътрешният министър е образувал дисциплинарна проверка по случая. До нейното приключване Караславов няма да бъде на работа, съобщиха от МВР.

И още – със заповед на министър Младен Маринов се забранява употребата на взривни вещества и пиротехнически изделия по време на провеждане на демонстрации на обществени места пред граждани.

Раненото момиченце е било спасено от учителката си, разказа пък майката на детето Радостина Радева, цитирана от БНР.

Тя е в русенската болница заедно с дъщеричката си. Знаела е за мероприятието извън детската градина и е подписала декларация за съгласие.

„Учителката го е спасила – госпожа Иванова. Тя издърпала детето от пламъците“, казва майката.

„Изгарянето като процент е 8%, като са засегнати десният крак, дясната ръчичка, дясната половина на гръдния кош и шията. Надяваме се, че ще се възстанови, но още е рано да се каже“, е коментарът на хирурга Наско Тютюнджиев от болница „Медика“ в Русе.

Животът на момиченцето не е в опасност, но то е много уплашено от случилото се.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.