Последни новини
Home / Законът / Цацаров поиска възобновяване на делото за смъртта на Чората и освобождаване на осъдените полицаи (една говоряща история)

Цацаров поиска възобновяване на делото за смъртта на Чората и освобождаване на осъдените полицаи (една говоряща история)

Defakto.bg

Искането е второ поред, първото беше след осъждането на България в Страсбург

Възобновяване на делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората е поискал главният прокурор Сотир Цацаров от Върховния касационен съд. Той настоява за отмяна на присъдите на осъдените петима полицаи и връщане на казуса за ново разглеждане от друг състав на ВКС. Освен това Цацаров е поискал от върховните съдии да спрат изпълнението на наказанията от по 7 г. затвор на полицаите и те веднага да напуснат затвора.

Това става ясно от съобщение на прокуратурата.

Пълният текст:

„С решение № 284/19.04.2019 г. по НД № 1140/2018 г. Върховният касационен съд, Първо наказателно отделение е отменил изцяло решение № 4/06.07.2018 г. по ВНОХД № 26/2016 г. по описа на Военно – апелативния съд и е изменил постановената по НОХД № 33/2008 г. на Софийски военен съд първоинстанционна присъда № 33/02.10.2008 г. като е признал подсъдимите Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков за невинни в това да са извършили убийството с особена жестокост, оправдал ги е по квалифициращия признак на чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 3 НК и е намалил размера на наложеното на всеки един от тях наказание лишаване от свобода на седем години. Присъдата е потвърдена в останалата й част.

Решение № 284/19.04.2019 г. по НД № 1140/2018 г. на ВКС е влязло  в сила в деня на постановяването му – на 19.04.2019 г. и наложените наказания са приведени в изпълнение веднага по отношение на всички осъдени, съобразно НПК.

Във Върховния касационен съд е образувано наказателно дело № 513/2019 г., насрочено за 14.06.2019 г., по искане на осъдените Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков и техните защитници за възобновяване на наказателното производство.

Днес, 31.05.2019 г., главният прокурор Сотир Цацаров се срещна със съпругите на осъдените по тяхна молба и ги уведоми за внесеното искане и от негово име за възобновяване на наказателното дело. На 31.05.2019 г. главният прокурор внесе във ВКС искане за възобновяване на наказателно дело № 1140/2018 г., за отмяна на постановеното решение от 19.04.2019 г. и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на касационния съд, като счита, че съдебният акт е постановен при съществени нарушения на закона и процесуалните правила, а наложените наказания са явно несправедливи.

Направено е и искане за спиране изпълнението на наказанията, изтърпявани към момента от всички осъдени лица, до провеждане на съдебното заседание по образуваното дело за възобновяване на наказателното производство и постановяване на решението.

Ако съдът уважи искането на главния прокурор за спиране изпълнението на наказанията, осъдените Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков следва да бъдат освободени от местата за лишаване от свобода до произнасяне на ВКС по направените искания за възобновяване“.

Пълният текст на самото искане – тук.

Една говоряща история

Петимата осъдени полицаи

Днешното искане на главния прокурор за възобновяване на делото за смъртта на Чората е второ поред.

Първото Сотир Цацаров направи, след като по жалба на близките на Ангел Димитров-Чората през 2014 г. Евросъдът по човешките права в Страсбург осъди България за нарушаване на правото на живот, забраната за изтезания и на правото на справедлив процес. И през 2015 г. ВКС уважи искането на Цацаров за възобновяване.

А историята с разследването и последвалите съдебни процеси и противоречиви решения за смъртта на Чората е показателна и говоряща.

Ангел Димитров почина на 10 ноември 2005 г. в Благоевград по време на разпоредената от тогавашния вътрешен министър Румен Петков акция „Респект“. Чората е повален на земята и закопчан с белезници, малко след това издъхва. Имаше твърдения, че е бил и бит от полицаите. А различни съдебни инстанции излизаха с различен прочит на фактите именно по въпроса за причината за смъртта.

През 2007 г. Софийският военен съд признава петимата полицаи за виновни за умишленото убийство на Ангел Димитров и налага тежки наказания – на мирослав Писов 19 г. затвор, на останалите – по 18 г.

През 2008 г. Военноапелативният съд отменя присъдите и връща делото за ново разглеждане от СВС. Основанието за отмяната е „незаконен състав“.

В същата 2008 г. столичният военен съд отново признава петимата за виновни за умишлено убийство. Наказанията този път са 18 г. затвор за Писов и по 16 г. за останалите четирима.

През 2009 г. Военноапелативният съд потвърждава тези присъди.

През 2010 г. Върховният касационен съд отменя присъдите и връща делото за ново разглеждане от втората инстанция. Основно, заради едностранчив прочит на доказателствата.

В същата 2010 г. Военноапелативният съд намалява наказанията на полицаите на 9 г. затвор за Писов и на 8 г. за останалите.

През 2011 г. Върховният касационен съд изцяло оправдава петимата. Решението е окончателно.

През 2014 г. Евросъдът в Страсбург осъжда България и Сотир Цацаров прави искане за възобновяване на делото.

През 2015 г. ВКС възобновява делото, отменя оправдателните присъди и изпраща казуса за разглеждане от друг състав на върховния съд.

През 2016 г., при разглеждане по същество, ВКС отменя присъдата на Военноапелативния съд и връща делото за ново гледане там с указания да се изясни противоречието между експертните заключения за причината за смъртта на Чората.

През 2018 г. Военноапелативният съд признава петимата полицаи за виновни, но за убийство по непредпазливост и е прекратил наказателното производство поради изтекла давност.

Тази година ВКС приема, че полицаите са виновни за умишлено убийство, тъй като е доказано нанасяне на удари на Чората при задържането му, но не такива, че да водят до заключението за садизъм и изключителна жестокост. Заради изтеклия голям период от време (от 2005 г. досега) обаче присъдите са 7 г. затвор за всеки.

Последваха публични обръщения на петимата осъдени, че са изпълнявали дълга си и са невинни, и на техните семейства.

 

About De Fakto

Проверете също

При 37.14 % обработени протоколи от ЦИК: ГЕРБ – СДС първи, ПП – втори, Възраждане – трети

Централната избирателна комисия публикува официалните данни от предсрочния парламентарен вот на база 37.14  от обработени …

Изборите за 48 – мо НС започнаха. За година и половина гласуваме четвърти път, трети път – предсрочно

Изборите за 48 – мо Народно събрание в България започнаха. B cтpaнaтa избopният дeн зaпoчнa в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.