Последни новини
Home / Законът / Цацаров поиска възобновяване на делото за смъртта на Чората и освобождаване на осъдените полицаи (една говоряща история)

Цацаров поиска възобновяване на делото за смъртта на Чората и освобождаване на осъдените полицаи (една говоряща история)

Defakto.bg

Искането е второ поред, първото беше след осъждането на България в Страсбург

Възобновяване на делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората е поискал главният прокурор Сотир Цацаров от Върховния касационен съд. Той настоява за отмяна на присъдите на осъдените петима полицаи и връщане на казуса за ново разглеждане от друг състав на ВКС. Освен това Цацаров е поискал от върховните съдии да спрат изпълнението на наказанията от по 7 г. затвор на полицаите и те веднага да напуснат затвора.

Това става ясно от съобщение на прокуратурата.

Пълният текст:

„С решение № 284/19.04.2019 г. по НД № 1140/2018 г. Върховният касационен съд, Първо наказателно отделение е отменил изцяло решение № 4/06.07.2018 г. по ВНОХД № 26/2016 г. по описа на Военно – апелативния съд и е изменил постановената по НОХД № 33/2008 г. на Софийски военен съд първоинстанционна присъда № 33/02.10.2008 г. като е признал подсъдимите Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков за невинни в това да са извършили убийството с особена жестокост, оправдал ги е по квалифициращия признак на чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 3 НК и е намалил размера на наложеното на всеки един от тях наказание лишаване от свобода на седем години. Присъдата е потвърдена в останалата й част.

Решение № 284/19.04.2019 г. по НД № 1140/2018 г. на ВКС е влязло  в сила в деня на постановяването му – на 19.04.2019 г. и наложените наказания са приведени в изпълнение веднага по отношение на всички осъдени, съобразно НПК.

Във Върховния касационен съд е образувано наказателно дело № 513/2019 г., насрочено за 14.06.2019 г., по искане на осъдените Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков и техните защитници за възобновяване на наказателното производство.

Днес, 31.05.2019 г., главният прокурор Сотир Цацаров се срещна със съпругите на осъдените по тяхна молба и ги уведоми за внесеното искане и от негово име за възобновяване на наказателното дело. На 31.05.2019 г. главният прокурор внесе във ВКС искане за възобновяване на наказателно дело № 1140/2018 г., за отмяна на постановеното решение от 19.04.2019 г. и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на касационния съд, като счита, че съдебният акт е постановен при съществени нарушения на закона и процесуалните правила, а наложените наказания са явно несправедливи.

Направено е и искане за спиране изпълнението на наказанията, изтърпявани към момента от всички осъдени лица, до провеждане на съдебното заседание по образуваното дело за възобновяване на наказателното производство и постановяване на решението.

Ако съдът уважи искането на главния прокурор за спиране изпълнението на наказанията, осъдените Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков следва да бъдат освободени от местата за лишаване от свобода до произнасяне на ВКС по направените искания за възобновяване“.

Пълният текст на самото искане – тук.

Една говоряща история

Петимата осъдени полицаи

Днешното искане на главния прокурор за възобновяване на делото за смъртта на Чората е второ поред.

Първото Сотир Цацаров направи, след като по жалба на близките на Ангел Димитров-Чората през 2014 г. Евросъдът по човешките права в Страсбург осъди България за нарушаване на правото на живот, забраната за изтезания и на правото на справедлив процес. И през 2015 г. ВКС уважи искането на Цацаров за възобновяване.

А историята с разследването и последвалите съдебни процеси и противоречиви решения за смъртта на Чората е показателна и говоряща.

Ангел Димитров почина на 10 ноември 2005 г. в Благоевград по време на разпоредената от тогавашния вътрешен министър Румен Петков акция „Респект“. Чората е повален на земята и закопчан с белезници, малко след това издъхва. Имаше твърдения, че е бил и бит от полицаите. А различни съдебни инстанции излизаха с различен прочит на фактите именно по въпроса за причината за смъртта.

През 2007 г. Софийският военен съд признава петимата полицаи за виновни за умишленото убийство на Ангел Димитров и налага тежки наказания – на мирослав Писов 19 г. затвор, на останалите – по 18 г.

През 2008 г. Военноапелативният съд отменя присъдите и връща делото за ново разглеждане от СВС. Основанието за отмяната е „незаконен състав“.

В същата 2008 г. столичният военен съд отново признава петимата за виновни за умишлено убийство. Наказанията този път са 18 г. затвор за Писов и по 16 г. за останалите четирима.

През 2009 г. Военноапелативният съд потвърждава тези присъди.

През 2010 г. Върховният касационен съд отменя присъдите и връща делото за ново разглеждане от втората инстанция. Основно, заради едностранчив прочит на доказателствата.

В същата 2010 г. Военноапелативният съд намалява наказанията на полицаите на 9 г. затвор за Писов и на 8 г. за останалите.

През 2011 г. Върховният касационен съд изцяло оправдава петимата. Решението е окончателно.

През 2014 г. Евросъдът в Страсбург осъжда България и Сотир Цацаров прави искане за възобновяване на делото.

През 2015 г. ВКС възобновява делото, отменя оправдателните присъди и изпраща казуса за разглеждане от друг състав на върховния съд.

През 2016 г., при разглеждане по същество, ВКС отменя присъдата на Военноапелативния съд и връща делото за ново гледане там с указания да се изясни противоречието между експертните заключения за причината за смъртта на Чората.

През 2018 г. Военноапелативният съд признава петимата полицаи за виновни, но за убийство по непредпазливост и е прекратил наказателното производство поради изтекла давност.

Тази година ВКС приема, че полицаите са виновни за умишлено убийство, тъй като е доказано нанасяне на удари на Чората при задържането му, но не такива, че да водят до заключението за садизъм и изключителна жестокост. Заради изтеклия голям период от време (от 2005 г. досега) обаче присъдите са 7 г. затвор за всеки.

Последваха публични обръщения на петимата осъдени, че са изпълнявали дълга си и са невинни, и на техните семейства.

 

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.