Последни новини
Home / Законът / Последно: Акцията срещу кмета на пловдивския район „Северен“ заради искани 60 000 лева от предприемач

Последно: Акцията срещу кмета на пловдивския район „Северен“ заради искани 60 000 лева от предприемач

Defakto.bg

60 000 лв. е била сумата, поискана от строителен предприемач за проект в район „Северен“ в Пловдив, за да му бъде одобрен. Станало е след разговори с различни длъжностни лица, не с кмета. Това обяви заместник-главният прокурор Иван Гешев на пресконференция за  ареста на кмета на район „Северен“ Ральо Ралев, извършен в четвъртък следобяд. Сигналът е бил изпратен до премиера Бойко Борисов, който го е препратил нататък.

Вчера зам.-главният прокурор говореше за случая, сравнявайки го с акцията срещу кметиците на „Младост“. Но без конкретика, а с намеци. От които стана ясно, че заради публичността по делото срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова другите се били научили и в Пловдив нещата били „много по-качествено отработени“. И предстоеше преценка на кого какви обвинения да се повдигнат. След като по случая пет месеца са използвани специални разузнавателни средства.

Днес става ясно, че  обвиненията са не за подкуп, а за търговия с влияние (чл. 304б НК).

„В началото на миналата година бизнесменът подава документи за строеж. Месеци по-късно получава отказ, но и предложение – от различни хора – как да реши проблема си. С всички, с които той се среща през този период, му обяснявали, че цената е 60 000 лева. Такава сума – предварително белязани пари, е намерена и у посредника в корупционната схема – бизнесмен, собственик на кабелна телевизия в Пловдивско, и близък приятел на кмета Ралев“, разказа Гешев, цитиран от БНР.

Тъй като разрешителното за строеж не е било в компетентността на кмета на район „Северен“, а на архитекта на района, Ральо Ралев е обвинен, че оказал натиск върху свой подчинен, за да получи пари, на които няма право.

И още от зам.-главния прокурор:

„Независимо дали става дума за някой, който иска да приеме дете в детска градина, независимо дали става за някой, който спира на улицата да се проверява, независимо дали става на по-високите нива, по-често става въпрос за натиск от човека, който иска парите, а не от предлагане на този, който иска да му свърши проблема. Много често наблюдаваме, че даже и държавният служител създава проблем, както е и в конкретния случай, за да може после да го реши“.

На въпрос, защо пострадалият бизнесмен е решил да се обърне директно към министър-председателя, а не към компетентните органи, Иван Гешев предположи:

„Така е преценил. Може би има изключително голямо доверие на местната власт, но понеже има изключително доверие на местната власт в Пловдив и затова е преценил да го  подаде и в  централната власт и лично към него“.

Утре прокуратурата ще иска от Спецсъда да остави за постоянно в ареста Ральо Ралев и неговия помагач.

About De Fakto

Проверете също

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Щатът Ню Йорк прие по-строги ограничения за носенето на огнестрелно оръжие

Сенатът на щата Ню Йорк одобри закон,  кйто забранява да се носят скрити оръжия на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.