Последни новини
Home / Законът / Последно: Акцията срещу кмета на пловдивския район “Северен” заради искани 60 000 лева от предприемач

Последно: Акцията срещу кмета на пловдивския район “Северен” заради искани 60 000 лева от предприемач

Defakto.bg

60 000 лв. е била сумата, поискана от строителен предприемач за проект в район “Северен” в Пловдив, за да му бъде одобрен. Станало е след разговори с различни длъжностни лица, не с кмета. Това обяви заместник-главният прокурор Иван Гешев на пресконференция за  ареста на кмета на район “Северен” Ральо Ралев, извършен в четвъртък следобяд. Сигналът е бил изпратен до премиера Бойко Борисов, който го е препратил нататък.

Вчера зам.-главният прокурор говореше за случая, сравнявайки го с акцията срещу кметиците на “Младост”. Но без конкретика, а с намеци. От които стана ясно, че заради публичността по делото срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова другите се били научили и в Пловдив нещата били “много по-качествено отработени”. И предстоеше преценка на кого какви обвинения да се повдигнат. След като по случая пет месеца са използвани специални разузнавателни средства.

Днес става ясно, че  обвиненията са не за подкуп, а за търговия с влияние (чл. 304б НК).

“В началото на миналата година бизнесменът подава документи за строеж. Месеци по-късно получава отказ, но и предложение – от различни хора – как да реши проблема си. С всички, с които той се среща през този период, му обяснявали, че цената е 60 000 лева. Такава сума – предварително белязани пари, е намерена и у посредника в корупционната схема – бизнесмен, собственик на кабелна телевизия в Пловдивско, и близък приятел на кмета Ралев”, разказа Гешев, цитиран от БНР.

Тъй като разрешителното за строеж не е било в компетентността на кмета на район “Северен”, а на архитекта на района, Ральо Ралев е обвинен, че оказал натиск върху свой подчинен, за да получи пари, на които няма право.

И още от зам.-главния прокурор:

“Независимо дали става дума за някой, който иска да приеме дете в детска градина, независимо дали става за някой, който спира на улицата да се проверява, независимо дали става на по-високите нива, по-често става въпрос за натиск от човека, който иска парите, а не от предлагане на този, който иска да му свърши проблема. Много често наблюдаваме, че даже и държавният служител създава проблем, както е и в конкретния случай, за да може после да го реши”.

На въпрос, защо пострадалият бизнесмен е решил да се обърне директно към министър-председателя, а не към компетентните органи, Иван Гешев предположи:

“Така е преценил. Може би има изключително голямо доверие на местната власт, но понеже има изключително доверие на местната власт в Пловдив и затова е преценил да го  подаде и в  централната власт и лично към него”.

Утре прокуратурата ще иска от Спецсъда да остави за постоянно в ареста Ральо Ралев и неговия помагач.

About De Fakto

Проверете също

Лаура Кьовеши назначи още четирима делегирани прокурори от България

Колегията на  Европейския главен прокурор Лауар Кьовеши съобщи, че са назначени още четирима делегирани прокурори …

Министърът Янаки Стоилов се срещна с генералния секретар на СЕ на Европа Мария Пейчинович-Бурич

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с генералния секретар на Съвета на Европа Мария …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.