Последни новини
Home / Законът / Преподаватели, магистрати, адвокати в диспут за „географията“ на възстановителното правосъдие в България

Преподаватели, магистрати, адвокати в диспут за „географията“ на възстановителното правосъдие в България

Defakto.bg

Една година след „Преосмисляне на престъплението и наказанието“ специалисти в областта на възстановителното правосъдие отново се събраха. Темата на тазгодишната конференция (31 май -1 юни) е „География на възстановителното правосъдие в България“.

Възстановителното правосъдие е теория на правосъдието, която набляга на възстановяване на вредата, причинена от престъпното поведение, отдавна разясняват специалисти. Това се постига най-добре, когато самите страни, засегнати от престъплението, си сътрудничат и когато това се случва, може да доведе до преобразяване на личностите, взаимоотношенията и структурите.
С други думи, това е поправящата концепция, която отчита, че най-добри възможности за поправяне на вредите има, когато страните се срещнат, за да обсъдят как да стане това. Когато това се случи, има възможност за преобразяване. Възстановяването е първи приоритет, срещата е средство за постигането му, и преобразяването е възможен резултат.

Като опит да се задвижи възстановителното правосъдие, което изостава в България, за да се постига на по-добър резултат в правораздаването при наказателни дела определиха целта на форума в София проф. Добринка Чанкова, Елена Евстатиева и д-р Румен Петров.

Съдия Калин Калпакчиев бе категоричен – традиционнното правосъдие не е отделено с китайска стена от възстановителните подходи, обратното – недостатъците на традиционното правосъдие могат да бъдат компенсирани именно чрез тях.

Днес на форума ще говорят проф. д-р Нели Петрова, съдия Галя Вълкова и други професионалисти, част от „географията“ на възстановителното правосъдие в България.

About De Fakto

Проверете също

Магистратските заплати да зависят и от сложността на делата, квалификацията и способностите, предлага Съветът за партньорство към ВСС

Рангът да е процент от възнагражденията за по-горно ниво в системата Нови критерии за формиране …

Манолова „подари“ на Борисов законопроект с условия и отговорности за събирачите на дългове

В сегашната ситуация на пандемия от коронавирус се очаква набезите на колекторските фирми да се …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.