Последни новини
Home / Законът / Председателят на ЦИК Стефка Стоева: Не сме нарушили закона за Карадайъ и Пеевски

Председателят на ЦИК Стефка Стоева: Не сме нарушили закона за Карадайъ и Пеевски

Defakto.bg

Заради отказите на двамата да станат евродепутати, ЦИК заличи регистрацията им в листите, следизборно

ЦИК не е извършила нарушения на закона, като не е обявила Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски за избрани депутати в Европейския парламент. Това обяви председателят на ЦИК Стефка Стоева пред БНР.

Въпросът за двамата водачи на листата от ДПС бе повдигнат от бившия говорител на ЦИК Цветозар Томов, както и от лидера на ДБГ Димитър Делчев. Те бяха категорични – не е в правомощията на ЦИК да се произнася по отказите на Пеевски и Карадайъ да станат евродепутати, двамата могат да подадат оставки само пред самия ЕП. Но преди това ще забгубят качеството си на нацинални депутати.

Според Стефка Стоева не е така. Тя посочи двете взети решения на ЦИК по отказите на двамата. В тях Централната избирателна комисия приема, че заявлението на кандидата с искане да не обявен за избран за член на ЕП от България „по същество представлява оттегляне на съгласието на кандидата по чл. 365, ал. 1, т. 3 ИК за участие в изборите, което е необходимо изискване за регистрация. При положение че такова съгласие вече не е налице, ЦИК заличава от съответната кандидатска листа и не обявява лицето за избрано за член на Европейския парламент от Република България“. С две думи – заличава регистрацията им. Такива решения на ЦИК, отново за Пеевски, бяха вземани и при предните евроизбори. Тези решения са необжалваеми.

По твърденията на социолога Михаил Мирчев, че ЦИК е „дописала“ мандата на Радан Кънев като избран от листата на „Демократична България“, Стефка Стоева обяви: Ако има оспорване на изборните резултати, по него може да се произнесе само Конституционният съд. За това тя се въздържа от коментар.

Председателят на ЦИК се обяви за законови промени, които да регламентират  постоянна изборна администрация – по подобие на централната комисия, която е постоянно действащ орган. Каза също, че след решението на КС, отменило санкциите при негласуване, за нея квадратчето “ не подкрепям никого“ е станало излишно.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.