Последни новини
Home / Законът / Здравка Калайджиева: Неморално е на челни места в листите да се вадят „лъже – кандидати“ за примамка на избиратели

Здравка Калайджиева: Неморално е на челни места в листите да се вадят „лъже – кандидати“ за примамка на избиратели

Defakto.bg

„Не мога да кажа дали е законно, или е незаконно решението на ЦИК да не обяви г-н Карадайъ и г-н Пеевски като избрани евродепутати, защото изборът на един евродепутат е свързан не само с резултата от избора, но и с встъпването в длъжност и т.н.  ЦИК явно са приели, че тези кандидати могат да оттеглят кандидатурите си във всеки момент от този процес. Независимо дали е  законно или не това решение, е  очевидно за всички, че е неморално от страна на една партия да извади в челните места на листата си двама, трима или колкото искате кандидати, които да служат като примамка за гласоподавателите, така се подменя волята им.  Всяка партия, по думите на премиера „ще може да върже едни магарета“ и да ги изпрати в българския или в  европейския парламент. Не може по този начин да се привличат гласове, с изваждането на лица, които избирателите биха подкрепили и подмяната им впоследствие с други, за които не е ясно дали биха подкрепили“.

Това заяви пред  БНР бившият съдия в Европейския съд по правата на човека Здравка Калайджиева, а коментарът бе по повод  обявените от ЦИК резултати от изборния вот и отказа на  Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ да останат евродепутати, след като бяха избрани.  По този въпрос вече бяха изложени  коренно противоположни и категорични мнения, че  – не е в правомощията на ЦИК да се произнася по отказите на Пеевски и Карадайъ да заминат за  ЕП.  Според едното становище, след като са избрани двамата  могат да подадат оставки само пред Европейския парламент, като преди това  загубват качеството си на национални депутати.

Според председателя на ЦИК Стефка Стоева,  заявлението на кандидата с искане да не бъде обявен за избран за член на ЕП от България „по същество представлява оттегляне на съгласието за участие в изборите ( чл. 365, ал. 1, т. 3 ИК). При положение че такова съгласие вече не е налице ,  ЦИК го заличава от съответната кандидатска листа и не обявява лицето за избрано за член на Европейския парламент.  Такива решения на ЦИК, отново за Пеевски, бяха вземани и при предишните  евроизбори.

„В случая с мандата на Радан Кънев за депутат в ЕП говорим за празнота в закона, тъй като не казва как трябва да се тълкува изразената воля в бюлетините с „Не подкрепям никого“. Този вот съвпада с волята на онези, които не са отишли до урните…. По принцип, би трябвало да се тълкува законът според действителната воля на избор – предпочитания за конкретна партия или кандидат. В този смисъл, аз мисля, че решението на ЦИК, което беше обявено на достатъчно ранен етап от изборите, да подходи по този начин, съответства на смисъла на закона“, заяви Калайджиева.

Според нея  съществува сериозен проблем с изборното законодателство, защото „независимо от това до каква степен са опорочени изборите в даден район, решението, с което се анулират тези избори, не води до никакви действия, които да поправят допуснатите недостатъци, например чрез нови избори за определения район“. Именно провеждането на нови избори в тези региони е сред указанията на Венецианската комисия“, допълни тя в предаването „12+3“. И припомни, че през 2009 година близо 18 000 гласа от Турция не са били отчетени заради обявяването на изборите за невалидни в няколко секции в Турция. Грешките обаче бяха технически и допуснати от комисиите, а не от избирателите.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.