Последни новини
Home / Законът / КЗД насрочи заседание по жалба срещу зам. главния прокурор Иван Гешев за етническа дискриминация

КЗД насрочи заседание по жалба срещу зам. главния прокурор Иван Гешев за етническа дискриминация

Defakto.bg

В сряда, 5 юни т.г.  Комисията за защита от дискриминация (КЗД) е насрочила заседание по жалбата на ромския активист Христо Николов срещу зам. главния прокурор Иван Гешев.  Делото ще се гледа в открито заседание от 10, 30 часа.

Повод за оплакването стана  телевизионно интервю на Иван Гешев пред БНТ от 17 април, в което той взе отношение и по делото „Иванчева“.  Тогава в отговор на най-коментирания за момента въпрос, а именно –  отказът на Петко Дюлгеров от показанията му за искан подкуп и обясненията, че са дадени под натиск в  досъдебното производство, Гешев заяви: „Очаквахме Петко Дюлгеров да се отметне – и циганите така правят“.

С думите си Иван Гешев подбужда към дискриминация по признак етническа принадлежност, отговори с жалба до КЗД Христо Николов.  Ромският активист заяви  също, че като български гражданин от ромски произход, се чувства лично засегнат от тази фраза, определена от него като „твърде нетипичен коментар по отношение на ромите“.

„Чрез своите думи заместник главния прокурор и директор на специализираната прокуратура отписва и не признава българските граждани от ромски произход като част от българския народ, разделя от останалата част от българската нация. Определя и обобщава, че всички роми са фактор на който да не се вярва, лъжат и променят показанията си“, написа в жалбата си Николов.

Той е засегнат и от определението за ромската общност – „циганите“, което според него е наслоено с негативни нагласи и е целенасочено използвано, вместо легалното наименование роми, ромска общност.

Николов е основател на фондация „Саворе“, която се занимава с интеграцията на малцинствените групи на територията на България.

 

About De Fakto

Проверете също

Апелативна прокуратура – Пловдив разпореди комплексна проверка на оръжейните заводи в страната

Апелативната прокуратура в Пловдив разпореди да бъде извършена проверка по реда на надзора за законност …

Гешев: Някой е подвел министър Демерджиев, че прокуратурата е осуетила задържане на полицаите от Околовръстното

„Явно някой е подвел министъра на вътрешните работи и му е предоставил невярна информация“, така …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.