Последни новини
Home / Законът / Първа стъпка: Сотир Цацаров предлага график за избора на нов главен прокурор

Първа стъпка: Сотир Цацаров предлага график за избора на нов главен прокурор

Defakto.bg

Предложение на Сотир Цацаров за приемане на „времеви график“ за провеждане на процедурата за избор на нов главен прокурор е точка първа в заседанието на Прокурорската колегия на ВСС в сряда.

Става дума за хронограмата, която конкретно, по месеци и дати, разписва времевото разпределение на всеки етап от процедурата. Тя е и първата стъпка към старта на чакания избор за нов обвинител №1 за идните 7 години.

Както е известно, по закон процедурата започва не по-рано от 6 и не по-късно от 4 месеца преди изтичането на мандата на действащия главен прокурор, като се открива с решение на Пленума на ВСС. Мандатът на Цацаров изтича през януари догодина, очакванията са стартът да е в „ранните“ дати, през юли (другият вариант  е септември). За това вече няколко пъти говори представляващият ВСС Боян Магдалинчев, такива, според магистрати, са и вижданията на Цацаров. Така, през лятото, преди съдебната ваканция тръгна и предишният избор на един от „тримата големи“ – председателя на Върховния административен съд.

След откриването на процедурата, следват номинациите. Те се правят в четирите поредни заседания на пленума, следващи решението за старта. В случая с главния прокурор кандидатури могат да издигат минимум трима членове на Прокурорската колегия и министърът на правосъдието. Данаил Кирилив обяви, че няма да номинира нов главен прокурор – досега правосъден министър не е издигал кандидати за трите поста на върха на Темида.

След изтичането на срока за номинациите, предложените кандидати представят писмена концепция, в която излагат и личната си мотивация да заемат поста, както и ред други документи, удостоверяващи изискуемия ценз (висше юридическо образование), стаж (минимум 12 г.), свидетелство за съдимост, медицинско за липса на психическо заболяване, имотна декларация и декларация за частен интерес.

Комисии на Прокурорската колегия – по атестирането и конкурсите и етичната, проверяват документите и изготвят заключения дали кандидатите отговарят на законовите изисквания, както и дали има данни, поставящи под съмнение техните нравствени и професионални качества, квалификация и опит.

Всички документи се публикуват. Следващият етап е изпращането на становища и отправянето на въпроси към номнираните от неправителствени и съсловни организации, ВУЗове и научни организации. Становища могат да изразямат и магистрати. Всички получени данни се обобщават от комисии на Прокурорската колегия, дава се възможност на номирираните на изпратят своите отговори.

Следва обявяване на допуснатите (и недопуснати) кандидати и насрочване на изслушването пред Пленума на ВСС. То се провежда по азбучен ред. Гласуването е едновременно за всички претенденти (ако са повече от един). Избор има, ако „за“ един кандидат са гласували поне 17 от членовете на ВСС. При успешен вот Пленумът на ВСС изпраща на президента предложение за издаване на указ за назначаване на избрания. Държавният глава може да върне кандидатурата веднъж.

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.