Последни новини
Home / Законът / След Унгария, и Румъния се отказва от спорната съдебна реформа

След Унгария, и Румъния се отказва от спорната съдебна реформа

Defakto.bg

Дни след като правителството в Будапеща направи крачка назад по критикувана от Брюксел съдебна реформа в страната, заявка за отказ от спорната реформа дава и румънският премиер Виорика Дънчила (на снимката). В момента Румъния е ротационен председател на ЕС.

Дънчила е обявила намеренията си в интервю за списание „Политико“, днес и утре тя ще е на посещение в Брюксел, в което ще се опита да подобри отношенията на страната си с ЕС, съобщи “Клуб Z”.

Отказът в Унгария

Управляващите в Унгария се отказаха от създаването на административни съдилища, в които да се разглеждат само дела, свързани с интересите на правителството, включително обжалване на актовете му, съобщиха преди дни световните медии.
Цитиран бе председателят на каинета на Виктор Орбан Гергели Гуляс, че правителството “ще инициира замразяване за неопределено време” на старта на тази система отт административни съдилища.

„Вярваме, че законът [за създаването на новите съдилища] отговаря на европейските стандарти. Въпреки това той попадна в центъра на дебата, който несправедливо постави под съмнение върховенството на закона в Унгария“, каза още Гуляс.

Без “замразяване” обаче остана поправката, поставящи съдилищата под контрола на министъра на правосъдието.

Отказът в Румъния

Става дума за готвената промяна в Наказателния кодекс, от която се очакваше да амнистира ред престъпления на властта.
Сигналът идва, след като управляващата Социалдемокартическата партия (от която е и Виорика Дънчила) загуби изборите за европарламент в Румъния. А нейният лидер Ливиу Драгня миналата седмица влезе в затвора по окончателна присъда от 3 години и половина затвор по обвинения за осигуряване на фиктивни работни места за партийни функционери.
„Този въпрос (реформите – б.р.) нанесе много щети на партията и поляризира нашето общество. Искам СДП да стане партия на баланса и отсега нататък въпросът за правосъдието не съществува в дневния ред на правителството, а ние ще се фокусираме върху сфери, които са приоритет за хората – такива като здравеопазването, образованието и инфраструктурата“, заявява Дънчила пред “Политико”.

About De Fakto

Проверете също

Гаранция от 40 000 лева за граничен полицай, обвинен за подкуп, постанови Апелативният специализиран съд

Задържаният през юни по обвинение за участие в престъпен сговор за “смачкване” на разследвания за …

Очаквано: КС прекрати делото за комисията “Десислава Атанасова”, от която управляващите “навреме” се отказаха

Очаквано, КС единодушно прекрати делото за установяване на противоконституционност на решението на Народното събрание от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.