Последни новини
Home / Законът / Върховна административна прокуратура: Има данни, че в МФ е извършено престъпление при определяне на партийните субсидии за 2018 г.

Върховна административна прокуратура: Има данни, че в МФ е извършено престъпление при определяне на партийните субсидии за 2018 г.

Defakto.bg

Върховна административна прокуратура е извършила  проверка на оповестените данни за нарушения на Закона за политическите партии, според които партийната субсидия за 2018 г. вместо в размер на 32 128 844 лв.,  е била предоставена  в размер на  38 684 384 лв. или с 6 519 540 лв. повече.  В резултат,  „цената“ на действително получен глас, като размер на партийната субсидия, вместо определените в бюджета 11 лв., незаконосъобразно е увеличена на 13,23 лв.  Това се казва в съобщение на държавното обвинение по повод обявената   информация в „Шоуто на Слави“ . 

На практика след 2016 година партиите и коалициите, получили над 1 процент подкрепа, са си разпределяли пропорционално бюджетните пари въз основа на всички действителни гласове, подадени на последните парламентарни избори – и за формации, непреминали изборната бариера, плюс протестно гласувалите „не подкрепям никого“. Затова и конкретно през 2018 година ГЕРБ, БСП, ДПС, ОП, „Воля“ и „Възраждане“ са получили по 2.23 лева повече на реален глас. 

След установените резултати ВАП  е сезирала  министъра на финансите, като му е  даден 30- дневен срок да вземе мерки за  преустановяване на незаконосъобразните действия.  Успоредно с това на финансовия министър е разпоредено да предприеме спешни действия за връщането на надвзетите след 2016 година пари, които по груби изчисления са около 14 милиона лева, и да създаде организация за подобряване на контрола при разпределяне на годишната държавна субсидия за партиите.  

За резултатите от проверката е уведомена и  Сметната палата, както и  Върховна касационна прокуратура, „предвид събраните данни за извършени престъпления от общ характер от служители на Министерство на финансите“.

Цялото съобщение:

На 22.05.2019 г. главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховната административна прокуратура проверка по реда на надзора за законност след сезиране от информация в телевизионното предаване „Шоуто на Слави“ /телевизия bTV/, излъчено на 20.05.2019 г., за допуснати нарушения на Закона за политическите партии при определяне на партийната субсидия за 2018 г.   Според оповестеното от редакционния екип на предаването, тази субсидия е следвало да бъде в размер на 32 128 844 лв., но вместо това е била предоставена /предвидена в бюджета и реално изплатена/ субсидия от 38 684 384 лв. т. е. с 6 519 540 лв. повече. В резултат на тези нарушения, „цената“ на действително получен глас, като размер на партийната субсидия, вместо определените в бюджета 11 лв., незаконосъобразно е увеличена на 13,23 лв.

Предметът на проверката бе изясняване дали държавната субсидия за политическите партии през 2018 г. е била определена и изплатена при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за политическите партии /чл. 25 – чл. 27/ и дали е налице неправилно определяне и изплащане на суми в размер, по-висок от този по закон.

Върховна административна прокуратура извърши в кратки срокове проверката и установи, че информацията в телевизионното предаване „Шоуто на Слави“ /телевизия bTV/ от 20.05.2019 г. отговаря на действителността. На петте политически партии и коалиции / ГЕРБ, БСП за България, Обединени патриоти, ДПС и ВОЛЯ/ неправилно са изплатени суми, значително надвишаващи полагащата се субсидия от 11 лв. за един действителен глас, в нарушение на разпоредбите на чл. 25, чл. 26 и чл. 27 от Закона за политическите партии /ЗПП/. По същия незаконосъобразен начин е формирана и разпределена субсидията за политическите партии по чл. 26 от ЗПП, които не са представени в Народното събрание, но са получили не по-малко от едно на сто от всички действителни гласове на последните парламентарни избори.

На 03.06.2019 г. Върховна административна прокуратура сезира министъра на финансите и определи 30-дневен срок, в който да се предприемат необходимите мерки и да се създаде организация за подобряване и контрол при разпределяне на годишната държавна субсидия при стриктно спазване на чл.25- 28 от ЗПП и да започнат незабавни действия за събиране и възстановяване на изплатените в повече суми по годишните субсидии на правоимащите партии за периода 2016 г.– 2018 г.

С оглед недопускане в бъдеще на подобни случаи и подобряване управлението на риска, ВАП е указала е на министъра на финансите да приложи законовите възможности за въвеждане на контролни процедури, методологии, механизми и средства при изпълнение на заповедите, определящи начина на разпределение на държавните субсидии.

Върховна административна прокуратура сезира и Сметната палата за предприемане на действия, в съответствие със законовите й правомощия за финансов контрол по отношение на политическите партии, съобразно подписаното Споразумение за сътрудничество между Прокуратурата и Палатата.

С Резолюция от 03.06.2019 г. ВАП сезира и Върховна касационна прокуратура, предвид събраните данни за извършени престъпления от общ характер от служители на Министерство на финансите.

Пресцентърът на ПРБ публикува предложенията на ВАП по реда на надзора за законност до министъра на финансите и до Сметната палата в прикачените файлове.

CCF_000232.pdf
2876K Вижте като HTML Изтегляне
CCF_000231.pdf
1324K Вижте като HTML Изтегляне

About De Fakto

Проверете също

ВКС потвърди: Прокуратурата дължи обезщетение от 150 000 лв. за лихви върху „ задържани“ средства по незаконно обвинение

Състав на ВКС потвърди задължение  на прокуратурата да заплати  150 000 обезщетение за лихви на …

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.