Последни новини
Home / Законът / Инспекторатът към ВСС образува проверка за конфликт на интереси срещу зам.главния прокурор Гешев по жалба на БОЕЦ

Инспекторатът към ВСС образува проверка за конфликт на интереси срещу зам.главния прокурор Гешев по жалба на БОЕЦ

Defakto.bg
Факсимиле от уведомлениено на Инспектората към ВСС до БОЕЦ за образувана проверка по  жалбата им срещу зам. главния прокурор Иван Гешев

Инспекторатът към ВСС е образувал проверка срещу зам. главният прокурор Иван Гешев по сигнал на БОЕЦ, съобщава гражданското сдружение.  В сигнала си БОЕЦ настоява за отстраняване на зам.главния прокурор, тъй като не е декларирал конфликт на интереси по делото „Иванчева – Петрова“.  За да даде  ход на проверката  инспекторатът е изискал  допълнителна информация в 3-дневен срок от сдружението.

Повод за жалбата е публикация на сайта „Фрогнюз“ от  17  май 2019 г., в която бе съобщено за  бизнес връзки на  жената, с която съжителства Иван Гешев със съдружника на Александър Ваклин. Както е известно Ваклин е  главен свидетел по делото „Иванчева – Петрова“, дело, в което  Гешев бе активно действаща фигура.   Сигналът е внесен, „защото разкритите зависимости и връзки вкарват Гешев в хипотеза на конфликт на интереси, които обстоятелства той е длъжен по закон да декларира в хода на досъдебното производство, в което бе активна страна“, сочат от БОЕЦ.

Любопитни са допълнителните изисквания, поставени от Инспектората към жалбоподателите, за да дапочне проверка по същество –  съдебните ревизори искат от БОЕЦ да посочи   трите имена и адресите на  Ивман Гешев, Александър Ваклин, жената с която Гешев живее,  съдружника на Ваклин, който е бизнес партньор на жената на Гешев, както и да информират „как точно жената на Гешев му е влияела“ . Също и кога точно и по какъв начин се е случило това „влияние“.

 От БОЕЦ декларират,  че исканата информацие ще бъде представена, но данни за това “  „как точно жената на Гешев му е влияела“  може да провери самият Инспекторат,  нали проверката е за тази цел!“, не крие удивление сдружението.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът в Страсбург: Българските власти са нарушили ЕКПЧ с прогонването на ромите от Войводиново

  Дори след като Съдът в Страсбург разпореди на българските власти да осигурят подходящо настаняване …

Министър Крум Зарков: Депутатите ще заварят на банките готови законопроекти по Плана за устойчивост и възстановяване

Поисках оставката на Корнелия Нинова, когато бяхме трети – сега сме пети “ Поисках оставката …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.