Последни новини
Home / Законът / Президентът сезира КС за отчуждаването и обезщетяването, адвокатите – за изисквания към митничарите

Президентът сезира КС за отчуждаването и обезщетяването, адвокатите – за изисквания към митничарите

Defakto.bg

И двете искания са от днес

В един ден президентът Румен Радев и Висшият адвокатски съвет отправиха искания към Конституционния съд (КС).

Държавният глава сезира КС за поправките в Закона за държавната собственост, върху които бе наложил вето, отхвърлено миналата седмица от парламента.

“Президентът Румен Радев сезира днес Конституционния съд с искане да бъдат обявени за противоконституционни и за несъответстващи на международни договори отделни разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за държавната собственост (обн. ДВ бр. 44/4.06.2019).

Сезирайки съда, президентът отстоява своята позиция, изразена с наложеното вето върху законовите разпоредби”, съобщиха от “Дондуков” 2.

Румен Радев оспорва промените в Закона за държавната собственост, които допускат предварително изпълнение на решението на отчуждаване на имоти, при изграждане не само на национални обекти, но и на “обекти с национално значение”. Кои точно са тези обекти ще определя МС, по неясни критерии, смята държавният глава. Той възразява и срещу създадената неравнопоставеност между едрите и дребни собственици на земеделски земи и на горски територии, които ще се обезщетяват по различен начин.

Искането на Висшия адвокатски съвет е срещу въвеждането на ново условие за митническите служители – че такива могат да бъдат само лица, които не са привлечени като обвиняеми или не са подсъдими за умишлено престъпление от общ характер. Иначе, очевидно, изпадат в несъвместимост с длъжността.

Конкретно ВАдС оспорва параграф 50 от преходни и заключителни разпоредби на Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се допълва чл. 10, ал. 1 от Закона за митниците.

С извършеното допълнение се стига до противоконституционно лишаване на български граждани от правото им на труд чрез засягане на държавни служители в Агенция “Митници”, коитто са привлечени като обвиняеми или са подсъдими за различни умишлени престъпления от общ характер и още преди наказателният съд да се е произнесъл за вината им с влязла в сила присъда, сочат от ВАдС.

Докладчик по делото в КС е Таня Райковска

About De Fakto

Проверете също

ВКС осъди прокуратурата да плати 50 081 лева на фирма за непозволено увреждане

С постановления за връщане ПРБ “уредила” собствеността на спорно гориво, без да се произнесе съд …

Съдът окончателно: Предупреждението „Не записваме деца от ромския етнос“ е расова сегрегация

Делото е срещу директорката на 9. ОУ „Пейо Крачолов Яворов“ в Благоевград, която написа тази …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.