Последни новини
Home / Законът / Президентът сезира КС за отчуждаването и обезщетяването, адвокатите – за изисквания към митничарите

Президентът сезира КС за отчуждаването и обезщетяването, адвокатите – за изисквания към митничарите

Defakto.bg

И двете искания са от днес

В един ден президентът Румен Радев и Висшият адвокатски съвет отправиха искания към Конституционния съд (КС).

Държавният глава сезира КС за поправките в Закона за държавната собственост, върху които бе наложил вето, отхвърлено миналата седмица от парламента.

„Президентът Румен Радев сезира днес Конституционния съд с искане да бъдат обявени за противоконституционни и за несъответстващи на международни договори отделни разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за държавната собственост (обн. ДВ бр. 44/4.06.2019).

Сезирайки съда, президентът отстоява своята позиция, изразена с наложеното вето върху законовите разпоредби“, съобщиха от „Дондуков“ 2.

Румен Радев оспорва промените в Закона за държавната собственост, които допускат предварително изпълнение на решението на отчуждаване на имоти, при изграждане не само на национални обекти, но и на „обекти с национално значение“. Кои точно са тези обекти ще определя МС, по неясни критерии, смята държавният глава. Той възразява и срещу създадената неравнопоставеност между едрите и дребни собственици на земеделски земи и на горски територии, които ще се обезщетяват по различен начин.

Искането на Висшия адвокатски съвет е срещу въвеждането на ново условие за митническите служители – че такива могат да бъдат само лица, които не са привлечени като обвиняеми или не са подсъдими за умишлено престъпление от общ характер. Иначе, очевидно, изпадат в несъвместимост с длъжността.

Конкретно ВАдС оспорва параграф 50 от преходни и заключителни разпоредби на Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се допълва чл. 10, ал. 1 от Закона за митниците.

С извършеното допълнение се стига до противоконституционно лишаване на български граждани от правото им на труд чрез засягане на държавни служители в Агенция „Митници“, коитто са привлечени като обвиняеми или са подсъдими за различни умишлени престъпления от общ характер и още преди наказателният съд да се е произнесъл за вината им с влязла в сила присъда, сочат от ВАдС.

Докладчик по делото в КС е Таня Райковска

About De Fakto

Проверете също

„Артекс“ загуби общо 200 000 лева претенции срещу протестиращи за изграждането на „Златен век“

ВКС  отхвърли искането на инвеститора  за касационно обжалване на решение на АС – София, „оправдало“ …

Иван Демерджиев: Прокуратурата не обича да разследва онези, които управляваха до служебните кабинети

МВР се чисти от нарушители В много бърз порядък ще бъдат проведени дисциплинарни производства срещу двамата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.