Последни новини
Home / Законът / Зам.-главният прокурор Гешев не сеел омраза срещу циганите, а упражнявал право на мнение

Зам.-главният прокурор Гешев не сеел омраза срещу циганите, а упражнявал право на мнение

Defakto.bg

КЗД гледа и приключи делото срещу отговорния магистрат

Когато е заявил “така правят и циганите”, зам.-главният прокурор Иван Гешев не е сеел слово на омраза и не е подбуждал към дискриминация. Той само и единствено е упражнявал правото си на мнение.

Това казва адвокатът на отговорния магистрат пред Комисията за защита от дискриминация на проведеното днес заседание, съобщи Клуб Z. КЗД е приключила разглеждането на казуса и трябва да се произнесе в 14-дневен срок. Ако установи, че изказването на Гешев не е обичайно мнение, а дискриминация по етнос, ще го накаже с глоба между 250 и 2 000 лева.

Жалбата в КЗД бе внесена от ромския активист Христо Николов и не е единствената.

Както Де факто писа, по жалба на гражданското сдружение “Боец” Инспекторатът към ВСС образува проверка срещу зам.-главния прокурор за недеклариран конфликт на интереси по делото срещу кметиците на “Младост”.

Изказването на Гешев, разгледано от КЗД, е по повод на същото гръмко дело. Конкретно става дума за коментара му в интервю пред БНТ, докато течеше процесът в специализирания съд:  “Това, че Дюлгеров (третият подсъдим по делото срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова- б.р.) ще се откаже от показанията, го очаквахме. Така правят всички подсъдими, така правят и циганите включително по делата. Това е масово.”

Днес неговият адвокат пледира пред Комисията за защита от дискриминация, че Иван Гешев не визирал определена група български граждани, а говорел за поведението на подсъдимите в България като цяло.

Не така мисли жалбоподателят Христо Николов. Той се чувства  дискриминиран заради употребата на думата “циганин”вместо “ром” и заявява, че не е съгласен някой друг да определя какъв е, той самият има правото на самоопределение.

В жалбата си Николов бе изтъкнал, че Гешев целенасочено използва наслоеното с негативни нагласи “цигани”, отписва ине признава българските граждани от ромски произход като част от българския народ и обобщава, че всички роми лъжат и променят показанията си.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.