Последни новини
Home / Законът / Зам.-главният прокурор Гешев не сеел омраза срещу циганите, а упражнявал право на мнение

Зам.-главният прокурор Гешев не сеел омраза срещу циганите, а упражнявал право на мнение

Defakto.bg

КЗД гледа и приключи делото срещу отговорния магистрат

Когато е заявил „така правят и циганите“, зам.-главният прокурор Иван Гешев не е сеел слово на омраза и не е подбуждал към дискриминация. Той само и единствено е упражнявал правото си на мнение.

Това казва адвокатът на отговорния магистрат пред Комисията за защита от дискриминация на проведеното днес заседание, съобщи Клуб Z. КЗД е приключила разглеждането на казуса и трябва да се произнесе в 14-дневен срок. Ако установи, че изказването на Гешев не е обичайно мнение, а дискриминация по етнос, ще го накаже с глоба между 250 и 2 000 лева.

Жалбата в КЗД бе внесена от ромския активист Христо Николов и не е единствената.

Както Де факто писа, по жалба на гражданското сдружение „Боец“ Инспекторатът към ВСС образува проверка срещу зам.-главния прокурор за недеклариран конфликт на интереси по делото срещу кметиците на „Младост“.

Изказването на Гешев, разгледано от КЗД, е по повод на същото гръмко дело. Конкретно става дума за коментара му в интервю пред БНТ, докато течеше процесът в специализирания съд:  „Това, че Дюлгеров (третият подсъдим по делото срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова- б.р.) ще се откаже от показанията, го очаквахме. Така правят всички подсъдими, така правят и циганите включително по делата. Това е масово.“

Днес неговият адвокат пледира пред Комисията за защита от дискриминация, че Иван Гешев не визирал определена група български граждани, а говорел за поведението на подсъдимите в България като цяло.

Не така мисли жалбоподателят Христо Николов. Той се чувства  дискриминиран заради употребата на думата „циганин“вместо „ром“ и заявява, че не е съгласен някой друг да определя какъв е, той самият има правото на самоопределение.

В жалбата си Николов бе изтъкнал, че Гешев целенасочено използва наслоеното с негативни нагласи „цигани“, отписва ине признава българските граждани от ромски произход като част от българския народ и обобщава, че всички роми лъжат и променят показанията си.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши приветства Демерджиев за отнетия монопол на прокуратурата върху изпращането дела в ЕП

Засилването на взаимодействието между българските власти и Европейската прокуратура (ЕП) са обсъдили   министърът на правосъдието …

Спецпрокуратурата прекрати проверката срещу Иван Гешев по сигнал на Бойко Рашков за злоупотреба със СРС

Прокуратурата отказа да оразува досъдебно производство и прекрати проверката по сигнал на служебния вътрешен министър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.