Последни новини
Home / Законът / Изборът на главен прокурор стартира на 15 юли, вотът ще е на 14 ноември (допълнена)

Изборът на главен прокурор стартира на 15 юли, вотът ще е на 14 ноември (допълнена)

Defakto.bg

Иван Гешев прогнозира, че състезанието ще е „мръсно“

На 15 юли Пленумът на ВСС да открие процедурата за избор на нов главен прокурор. А на 14 ноември, след местните избори, кадровиците да гласуват кой ще е обвинител №1 за идните 7 години.

Тази хронограма одобри днес Прокурорската колегия на ВСС по предложение на Сотир Цацаров. Сега времевите разчети трябва да бъдат одобрени и от Пленума на съвета.

Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 г. По закон най-ранната дата за откриване на процедурата за избор на негов наследник е 10 юли, най-късната – 10 септември. Очаквано, кадровиците се ориентират към „ранния“ вариант. Самата процедура, както Де факто вече писа, има ред стъпки, включитено и 4 поредни заседание на ВСС за номиниране на кандидати. Номинации могат да правят поне трима от Прокурорската колегия или правосъдният министър (той вече декларира, че няма да издига претенденти).

Конкретните дати, приети днес са:

Заседание на Пленума на ВСС за откриване на процедурата – 15 юли.

Четирите заседания на Пленума за номиниране на кандидати – 18, 22, 25 и 29 юли. На 29 юли е последната възможност за издигане на претенденти.

Краен срок за представяне на писмени концепции от кандидатите –12 август.

Заседание на Пленума за обявяване на дата, час и място за изслушване на претендентите – 3 октомври.

Краен срок за изготвяне и публикуване на становищата на дветтепрокурорски комисии – КАК и етичната комисия – за кандидатурите – 7 октомври.

Обсъждане и приемане на докладите и гласуване за допустимостта на кандидатите – 30 октомври.

Изслушване на претендентите и избор на нов главен прокурор – 14 ноември.

Ако изборът е успешен, то ест един кандидат получи поне 17 гласа „за“ в 25-членният ВСС, се изпраща предложение до президента за издаване на указ.

Иван Гешев: Ще се купуват магистрати и журналисти, аз няма да се въргалям в калта!

С наситена емоция и образност коментира зам.-главният прокурор Иван Гешев предстоящата битка за нов обвинител №1. Той бе сред първоначално спряганите имена за поста. Но обяви, че „няма да се въргалям в калта“.

Изявлението на Гешев бе направено след днешното заседание по мегапроцеса „КТБ“ в спецсъда. И много от изводите си зам.-главният прокурор черпеше от разказите на основния свидетел на обвинението Бисер Лазов.

Какво каза Гешев?

„Подозирам, че ще е интересно. Не допускам нищо, просто налюдавам как ще се  купуват магистрати, журналисти, за информация, за очерняне, за лобиране… Вътре свидетелят разказва как Цветан Василев плаща 50 000 евро на лобист за пиар кампания срещу сегашния главен прокурор и въобще срещу прокуратурата. Подозирам, че нещата ще са още по-брутални, особено сега, когато са засегнати интереси, далеч повече, отколкото когато прокуратурата беше в летаргия.

Говоря за пиар, пропаганда, очерняне, компрометиране, всякакви варианти.

Аз да се кандидатирам?! Такава процедура за самокандидатиране няма. А сегашният главен прокурор се нарича Сотир Цацаров и така ще е още 6-7 месеца, ако някой мисли, че този мандат е свършил, ще остане доста разочарован. Дори и някой да ме предложи, продължавам 99 % да не участвам в това мръсно състезание. Аз не искам да се търкалям в калта, ако някой иска, да се търкаля.

Ние ще продължим да работим и реакцията ще се разраства. Когато не могат да те засегнат теб, се опитват да засегнат хората около теб, познати, приятели, с лъжи. С един американски прокурор, известен, си говорим, той ме пита как се оказва въздействие в българската правосъдна система. И аз му обясних, че като в САЩ – първо се опитват да те купят, после да те компрометират, накрая те бият. Тук не се стига до третия вариант. А след като сме стигнали до втория… Ако нямате други въпроси, да взема да си ходя!“

About De Fakto

Проверете също

Желаещите да участват в конкурс за назначение на 20 прокурори във ВАП и апелативните прокуратури, могат да подават заявления

В „Държавен вестник“, бр. 78 от 30 септември 2022 г., са обнародвани решенията на Прокурорската …

В София започва двудневна конференция за достъпа до правосъдие на лица с увреждания

Фондация „Глобална инициатива в психиатрията – София“  (ГИП-София), съвместно със Съюза на съдиите в България …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.