Последни новини
Home / Законът / КПКОНПИ твърди: Само веднъж сме осъдени от журналист за отказана информация. И то не съвсем

КПКОНПИ твърди: Само веднъж сме осъдени от журналист за отказана информация. И то не съвсем

Defakto.bg

Съвсем са осъдени, сочат съдебните решения

В разпратено до медиите опровержение днес антикорупционната комисия (КПКОНПИ) с председател Пламен Георгиев заявява, че има само един окончателно отменен от съда отказ за предоставяне на информация и то по искане на гражданин. А от водените срещу комисията и нейния председател дела от журналисти – също за отказан достъп до информация, окончателно е приключило само едно. И по него, макар да е било загубено от КПКОНПИ, съдът не е отменил отказа за информация, а е задължил комисията да прецизира мотивите си. (Останалите дела също са загубени, но засега на първа инстанция в АССГ – б.р.).

Поводът за неочакваните обяснения на КПКОНПИ са изказвания на адвокат Александър Кашъмов, направени вчера – пред БНР и на пресконференцията, на която Програма „Достъп до информация“ представи доклада си за 2018 г.

Любопитното е, че в опита си да го опровергае, антикорупционната комисия на свой ред е „атакувала“ адвокат Кашъмов, като му е припомнила, че самият той има загубено дело срещу КПКОНПИ – това за недублираната имотна декларация на Лозан Панов за 2017 г.  Какво общо има административнонаказателното производство срещу председателя на ВКС с правилата за публичност на информацията и задължението на държавните органи да я предоставят, не става ясно.

Конкретно от КПКОНПИ заявяват:

„Във връзка с направените на 4 юни 2019 г. изявления в интервю пред БНР и на пресконференция в БТА от ръководителя на правния екип на Програма „Достъп до информация“ г-н Александър Кашъмов, а именно: „Институцията КПКОНПИ е осъдена по няколко дела за отказ да предостави обществено значима информация“ и „КПКОНПИ, която е антикорупционен орган, е с най-много като процент отменени откази за достъп до обществена информация.“, Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) уточнява:

Тези твърдения не отговарят на истината.

През 2017 г. и 2018 г. при 31 подадени заявления за достъп са постановени общо 6 отказа. Към 4 юни 2019 г. с окончателно решение е отменен само един. Той е по искане, отправено от гражданин.

По дела на журналисти и неправителствени организации срещу откази за предоставяне на достъп до обществена информация на Комисията, по част от които адвокат е г-н Кашъмов, няма влязло в сила решение за отмяна постановените откази. Едно от делата (Доротея Дачкова от в. „Сега“, адв. Александър Кашъмов – а.д. No 6053/2018г. на ВАС, Пето отделение) е обявено за решаване, а две са насрочени за разглеждане в открити заседания през октомври и ноември 2019 г. (Доротея Дачкова от в.“Сега“, адв. Александър Кашъмов – а.д. No8319/2019г. на ВАС, Пето отделение и Фондация „Антикорупционен фонд“ – а.д. No8321/2018г. на ВАС, Пето отделение).

Към момента единственото приключило с влязло в сила решение е по дело, водено от Росен Босев от в. „Капитал“ чрез адв. Александър Кашъмов. Постановеното Решение №3157/05.03.2019г. на ВАС, Пето отделение по а.д. №12165/2018г. обаче не отменя отказа и не постановява предоставяне на исканата информация, а оставя в сила първоинстанционното решение на АССГ, което задължава Комисията да прецизира мотивите на отказа си.

„Следва да се отбележи, че първоинстанционният съд правилно не е задължил административния орган да предостави достъп до търсената информация по отменената част от Решение №ЦУ-230/18.01.2018г., а преписката е върната на органа за ново мотивирано произнасяне, при което задълженият субект следва да изясни характера на исканата информация, нейния вид и да изложи конкретни мотиви по всеки пункт от заявлението съобразно приложимите материалноправни разпоредби към датата на издаване на оспорения административен акт“, се казва в мотивите на ВАС.

Към 4 юни 2019 г. адв. Александър Кашъмов има едно загубено дело срещу КПКОНПИ – по а.д. №13459/2018г на АССГ, по което с окончателно влязло в сила решение неговият довереник Лозан Панов е окончателно глобен с 1000 лева, защото не е подал имуществената си декларация за 2017 г. пред Сметната палата.“

А какво сочат решенията

Започваме отзад напред. На 5 март тази година тричленен състав на ВАС оставя в сила решение на Административен съд – София-град, с което е отменен отказът на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев да предостави информация, поискана по реда на ЗДОИ. Отмяната изрично е изписана в съдебния акт. Освен това преписката е върната на Пламен Георгиев за ново произнасяне по поисканата информация.

Това дело е заведено от журналиста от „Капитал“ Росен Босев, поискал информация за проверките срещу бившите министри от първото правителство на ГЕРБ Цветан Цветанов и Мирослав Найденов, бившия главен секретар на МС Росен Желязков, енергийния бос Богомил Манчев, бившия здравен министър Петър Москов, бившия министър на енергетиката Румен Овчаров, бившия депутат Живко Мартинов, съдиите Владимира Янева и Румяна Ченалова, бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров и нарочения за лобист в съдебната власт Красимир Георгиев.

От прочита на съдебните решения става ясно, че в отказа си председателят на КПКОНПИ е твърдял, че поисканата информация хем е класифицирана, хем е служебна тайна. А допълнително се е позовал и на тайната по НПК – за досъдебните производства. Съдиите, на свой ред, са обяснили какъв е редът за класифицирането и декласифицирането на информация, който в случая тотално не е бил спазен. И са изразили недоумение какво общо имат в случая прокурорски преписки и НПК, след като става дума за дейност на орган на изпълнителната власт, а не за правораздавателна дейност на съда или правоприлагаща – на прокуратурата.

Обявеното за решаване от ВАС дело е за отказана информация на Доротея Дачкова от в.“Сега“. Тя е питала КПКОНПИ колко е струвала на данъкоплатеца проверката и опита за налагане на обезпечителни мерки върху имуществото на Цветан Василев. Отказът също е мотивиран със служебна, търговска тайна, тайна по НПК, както и класифицирана информация. Тези доводи до един са отхвърлени от АССГ. Пред ВАС прокурорът от Върховната административна прокуратура обявява жалбата на КПКОНПИ срещу решението на първоинстанционния съд за неоснователна.

Александър Кашъмов

Коментарът на Александър Кашъмов:

„Надявах се по-скоро да станем свидетели на реално изпълнение на задълженията на един държавен орган по ЗДОИ, а не на прессъобщения по повод пресконференции и то съсредоточени върху моята личност“, каза адвокат Кашъмов пред Де факто.

„Това, което съм заявил, е свързано с обстоятелството, че имаше очакване тази антикорупционна комисия да поеме някаква ръководна функция по отношение на прозрачността, тъй като при нея вече са декларациитте на властта. И че е учудващо, че именно комисията, която трябва да работи за това „другите“ да са прозрачни, проявява подобни практики. Защото е факт – отказите й за достъп до информация се отменят“, обобщи правозащитникът.

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.