Последни новини
Home / Законът / 13 години след смъртта на две момичета: Делото „Алабин“ тръгва пак – на втора инстанция пред Софийския апелативен съд

13 години след смъртта на две момичета: Делото „Алабин“ тръгва пак – на втора инстанция пред Софийския апелативен съд

Defakto.bg

На втора инстанция пред Софийския апелативен съд отново  тръгва прословутото дело за рухналата сграда на „Алабин”. Това става 13 години, след като сградата -убиец отне живота на две млади жени.  Първото заседание е насрочено за сряда.

5-етажната сграда в центъра на София се срути на 19 септември 2006 година, а под руините и загинаха 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова.

Казусът е в съда от 2016 г., като преди това досъдебното производство многократно бе прекратявано и възобновявано.

На първа инстанция делото за срутването приключи с оправдателни присъди.  Софийски градски съд се произнесе, че собственикът на сградата Георги Кирчев е невиновен, както и инженерът, контролирал ремонта Петър Петров, Николай Симеонов, управител на фирмата, ангажирана с ремонта и строителят Манчо Антонов.

Оправдателната присъда  бе протестирана от прокурор Милко Момчев пред Апелативен съд-София, с искане за постановяване на нова, осъдителна присъда.

Освен с мудното правосъдие, това дело бе белязано и от множество скандали.  Последният от тях бе по повод изявления на прокурора Момчев, който след оправдателната присъда се се оправда с основен свидетел в процеса,  който бил променил показанията си, подвеждайки обвинението.

По този повод , в сигнал до прокурорската колегия на ВСС и до прокуратурата,  адвокатът на един от подсъдимите Ина Лулчева настоя за реакция спрямо поведението на Момчев, който веднъж е прекратявал делото, после е внесъл обвинителен акт с едни твърдения, а след неблагоприятния изход в съда пред медиите е говорил съвсем друго.

„Това е заблуждаване на обществото и уронване авторитета на правосъдието, за да се избегне лична професионална отговорност и да се оправдае поддържането на явно необосновани обвинения“, написа в сигнала на адвокат Лулчева.

Прокуратурата не съзря  нарушение на етичните правила и служебните  задължения в поведението на прокуроряа.

 

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.