Последни новини
Home / Законът / 13 години след смъртта на две момичета: Делото „Алабин“ тръгва пак – на втора инстанция пред Софийския апелативен съд

13 години след смъртта на две момичета: Делото „Алабин“ тръгва пак – на втора инстанция пред Софийския апелативен съд

Defakto.bg

На втора инстанция пред Софийския апелативен съд отново  тръгва прословутото дело за рухналата сграда на „Алабин”. Това става 13 години, след като сградата -убиец отне живота на две млади жени.  Първото заседание е насрочено за сряда.

5-етажната сграда в центъра на София се срути на 19 септември 2006 година, а под руините и загинаха 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова.

Казусът е в съда от 2016 г., като преди това досъдебното производство многократно бе прекратявано и възобновявано.

На първа инстанция делото за срутването приключи с оправдателни присъди.  Софийски градски съд се произнесе, че собственикът на сградата Георги Кирчев е невиновен, както и инженерът, контролирал ремонта Петър Петров, Николай Симеонов, управител на фирмата, ангажирана с ремонта и строителят Манчо Антонов.

Оправдателната присъда  бе протестирана от прокурор Милко Момчев пред Апелативен съд-София, с искане за постановяване на нова, осъдителна присъда.

Освен с мудното правосъдие, това дело бе белязано и от множество скандали.  Последният от тях бе по повод изявления на прокурора Момчев, който след оправдателната присъда се се оправда с основен свидетел в процеса,  който бил променил показанията си, подвеждайки обвинението.

По този повод , в сигнал до прокурорската колегия на ВСС и до прокуратурата,  адвокатът на един от подсъдимите Ина Лулчева настоя за реакция спрямо поведението на Момчев, който веднъж е прекратявал делото, после е внесъл обвинителен акт с едни твърдения, а след неблагоприятния изход в съда пред медиите е говорил съвсем друго.

„Това е заблуждаване на обществото и уронване авторитета на правосъдието, за да се избегне лична професионална отговорност и да се оправдае поддържането на явно необосновани обвинения“, написа в сигнала на адвокат Лулчева.

Прокуратурата не съзря  нарушение на етичните правила и служебните  задължения в поведението на прокуроряа.

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС потвърди: Прокуратурата дължи обезщетение от 150 000 лв. за лихви върху „ задържани“ средства по незаконно обвинение

Състав на ВКС потвърди задължение  на прокуратурата да заплати  150 000 обезщетение за лихви на …

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.