Последни новини
Home / Законът / 140 магистрати допуснати до конкурс за 13 места в апелативните прокуратури

140 магистрати допуснати до конкурс за 13 места в апелативните прокуратури

Defakto.bg

Прокурорската колегия на ВСС обяви списъците на допуснатите и недопуснатите кандидати в конкурса за повишаване и заемане на 13 свободни длъжности „прокурор“ в апелативните прокуратури.

Допуснати до участие са всички 140 магистрати, подали заявления.

Двама от тях – обвинители от спецпрокуратурата, не са допуснати само по отношение на длъжността „прокурор“ в Апелативна специализирана прокуратура, тъй като не отговарят на изискването за наличие на специалния стаж за заемането ѝ – не са прослужили минимум 8 години като съдия по наказателни дела, прокурор или следовател. Общият изискуем юридически стаж в случая е 12 г.

Конкурсът е за 8 места в апелативната спецпрокуратура, 1 в АП-София, 2 в АП-Пловдив, 1 в АП-Велико Търново и 1 в АП-Бургас.

Кандидатите са от целия спектър – най-много са дестващите прокурори, но има и няколко съдии (от спецсъда) и следователи.

Конкурсът бе обявен през март тази година.

От ВСС напомнят:

“При провеждането на конкурс за повишаване, конкурсната комисия взема предвид резултатите от последното атестиране и проверките от по-горестоящите органи на съдебната власт и от Инспектората към Висшия съдебен съвет, данните от кадровото им дело и преценява разгледаните и приключени дела и преписки. В случаите на преминаване на съдия или следовател на длъжност „прокурор”, съгласно чл. 189, ал. 4 от ЗСВ, конкурсната комисия задължително проверява познанията на кандидата за заемане на длъжност в друг по вид орган на съдебната власт чрез полагане на писмен изпит по ред, определен в Наредба № 1 от 9 февруари 2017 г.”

About De Fakto

Проверете също

Съветът на Европа: България трябва да работи още по подобряване на условията в затворите

  Достъпът до медицинско обслужване, до хигиенни консумативи, до съд в делата за жестоко, нечовешко …

Правителството одобри 123,8 млн. лева за избори на 14 ноември в два тура

Със свое постановление правителството одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.