Последни новини
Home / Законът / „Артекс“ заведе дела срещу организаторите на граждански протести за 200 000 лева обезщетение

„Артекс“ заведе дела срещу организаторите на граждански протести за 200 000 лева обезщетение

Defakto.bg

Общо 200 000 лева обезщетение за непозволено увреждане поиска „Артекс“ от организаторите на протестите срещу небостъргача „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец“ Никола Вапцаров и Мариан Фади Башур.

Вапцаров (от партията „Нормална държава“ на Георги Кадиев) първоначално е и част от кметския екип на „Младост“ в началото на мандата на Десислава Иванчева, но напуска.

На 5 юни в Софийския градски съд са образувани две граждански дела по искови молби от фирмите „Артекс – Златен Век“ и „Артекс – инженеринг“, съобщиха от СГС. Молбите са по чл. 45 от Закона за задълженията и договорите – за непозволено увреждане. Други подробности няма.

Проучване показа, че всяка от фирмите е поискала по 100 000 лева от Вапцаров и от Башур в заведените дела (общо 200 000 лева), като отделните искове срещу всеки от тях са за по 50 000 лева (общо по 100 000 лева от всеки).

От „Артекс“ твърдят, че са претърпели неимуществени вреди в резултат на непозволено увреждане заради разпространението на неверни, обидни и клеветнически твърдения.

7 април, на излизане от срещата в МС

Никола Вапцаров и Мариан Фади Башур са от инициативен комитет „Лозенец“, организирал протестите срещу небостъргача и незаконното строителство изобщо. Протестиращите заявяваха, че изграждането на 34-етажния „Златен век“ е незаконно заради изтекло разрешиттелно.

На 7 април тази година представители на инициативния комитет се срещнаха с Бойко Борисов, строителния министър Петя Аврамова и столичния кмет Йорданка Фандъкова в сградата на МС. След срещата бе обявено, че строителството на небостъргача ще бъде спряно на 15 април.

„Ние следваме законовата процедура за спиране на строежа на „Златен век“, не го правим под обществен натиск. Ще спазим законовата процедура – след изтичане на 7-дневния срок на ДНСК ще издадем заповед за спиране на строителството. След това съдът ще каже. Ние смятаме, че законът няма ретроактивно действие – това е становището на всички нас и на премиера и според нас тази заповед ще бъде стабилна във времето“, обяви тогава министър Аврамова.

 

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

 Наказателно процесуалния къдекс, с който се въвежда механизъм за независимо разследване на главния прокурор отпътува …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.