Последни новини
Home / Законът / Борисов: Един лев партийна субсидия за действителен глас, да видим как ще се оправят партиите (обновена)

Борисов: Един лев партийна субсидия за действителен глас, да видим как ще се оправят партиите (обновена)

Defakto.bg

Партийната субсидия да се изчислява на базата на 1 лев на действителен глас при 11 лева сега. Това изменение в Закона за държавния бюджет за тази година предлага правителството. Ако то  бъде прието, трябва да влезе в сила от 1 юли.  Новината анонсира лично премиерът Бойко Борисов, който се появи неочаквано в парлмента.  Намаляването на партийните субсидии с 10 лева е решение, взето вчера на заседание на Министерския съвет и е било  внесено в деловодството на Народното събрание тази сутрин.  Предвижда се годишната държавна субсидия на политическите партии и коалиции за периода от 26 май 2016 година до влизането в сила на закона да се преизчисли, като намалението да е за сметка на следващи траншове, а при недостиг или липса на следващи такива, да се възстанови от съответната партия.

Поводът за промените са  потвърдените и  от прокуратурата факти,  че от години финансовото министерство  е отпускало на партиите по 13 лева вместо по 11  на глас.

В типичен ( противоречив)   стил Борисов коментира предложението:  „Вкарваме закон за 1 лев субсидия. Да видим как ше се оправят партиите – как ще плащат на социолози, политолози преди изборите…. Тези игрички са ми ясни. Аз бих на изборите, помните – като кмет, без един лев“, казва  Борисов в кулоарите на парламента. За радост тогава “ Ханс Зайдел“ и „Кондрад Аденауер“ ни спонсорираха! „, добави той.  И още:

Ще стане накрая като в Чехия и много други страни – милиардерите и олигарсите да станат премиери. Няма да мине много време и партиите ще станат собственост на бизнесмените. Затова вчера взехме решение на Министерския съвет, входирахме го снощи в парламента и вкарваме закон за 1 лев субсидия“.  Няма да търпя повече върху ГЕРБ да се упражнява, който и да било“, каза  Борисов, без да се спира на въпроса, че не друг, а именно финансовият му министър е допуснал надплащането на над 14 млн. лева. А след  проверка,  административната прокуратура сезира Върховна касационна прокуратура с данни за извършени престъпления в МФ.

„Със спестените пари ще се строят детски градини и ясли„, заключи Борисов, изглежда като мярка за отстраняване на финансовите нарушения.

Борисов се изказа и по анонсираните от ДПС и БСП искания за драстично намаляване на ДДС за хляба, месото, млякото, лекарствата, книгите, като от думите му стана ясно, че подкрепя намаляване на данъка само за печатните произведения.

За книгите можем да го направим да няма данък – образованието ни е приоритет. Мляко, месо… Сега разговаряхме с Волен Сидеров. Предлагат вече и пиенето и цигарите, всичко, което на човек му се яде и му се пие, да е без пари. Аз ако съм журналист ще попитам – защо след толкова години управление БСП, ДПС не го направиха. Орешарски защо не махна данъците, или пък Станишев. Ние сме добри стопани, събираме много от проходните агенции и борба с контрабандата.

Каквото и да приемат депутатите, новостите не могат да санират нарушенията, свързани с вече извършение  надплащания на  средства от  бюджета,  коментират юристи.

В парламента е депозиран и законопроект на „Воля“, който  предвижда държавната субсидия, предоставена на политическите партии и коалиции, да бъде ограничена до парламентарно представените сили.  В мотивите се посочва, че по този начин ще се освободят средства от Държавния бюджет, които могат да бъдат използвани за пенсии.

14.00 ч.  Бюджетната комисия на мига се съгласи с Борисов

Очаквано  бюджетната комисия на извънредно заседание  веднага подкрепи предложението „Борисов“ за актуализация на бюджета. Така от 1 – ви юли партийните субсидии  да бъдат намалени на  един лев за спечелен глас.  Сегашната цена на спечелен глас е  11 лева.

БСП не участва в гласуването.   „Не участваме във вашите циркове“, заяви  Румен Гечев.  Той излезе с контра предложение: “ Ние предлагаме от 3 юни 2019 г., депозитите, натрупани от партиите, които не са похарчени, да се преведат в бюджета. Надявам се колегите от ГЕРБ, които видимо се притесниха, да осмислят предложението и  да сметнат колко пари има да превеждат в бюджета“, добави Гечев.

 Йордан Цонев от ДПС гласува „против“  предложението на Борисов. „Политическите партии или се финансират от държавата, или  от олигарсите, аргументира се Цонев. „Всички други спекулации са популизъм“, заяви той.

Предложението за партийна субсидия от 1 лев е тежък популизъм,  заяви пред БНР   Антон Кутев – зам.-председател на парламентарната група на БСП за България. Според него това би върнало политическата система 20 години назад. „Подобна мярка ще върне двуполюсния модел обратно“, категоричен е той. 

Има министър на финансите, който се е подписал под това да бъдат раздадени 16 млн. лв. държавни пари неправомерно. Това е въпрос за наказателна отговорност. Ние затова искахме оставката на Горанов – искаме да поставим въпроса върху отговорността на човека в държавата, който трябва да отговаря за парите“, поясни Кутев.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Не отива на онзи, който държи Наказателния кодекс в ръцете си да се оплаква от „завладяна“ държава

„Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като …

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.