Последни новини
Home / Законът / Отново: Съдът окончателно отмени отказ на КПКОНПИ за информация

Отново: Съдът окончателно отмени отказ на КПКОНПИ за информация

Defakto.bg

Ново окончателно решение произнесе Върховният административен съд по дело, заведено от журналист срещу КПКОНПИ.

Върховните съдии Здравка Шуменска, Еманоил Митев и Емил Димитров изцяло потвърдиха решението на първата инстанция, с което отказът на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев да предостави информация е отменен. Нещо повече – на антикорупционната комисия е разпоредено да отговори на журналистическите въпроси.

Конкретното дело бе заведено от Доротея Дачкова от в. „Сега“ срещу отказа на Пламен Георгиев да предостави информация колко са стрували на данъкоплатците проверката и опитът за налагане на обезпечителни мерки върху имущество на Цветан Василев.

В опровержение до медиите вчера от антикорупционната комисия обявиха, че досега е имало само едно окончателно решение по дело за отказана информация на журналист. Сиреч, че отмяната на техни откази е нещо като прецедент. Е, може би е на път да се превърне в рецидив. А съдебните решения са важни – най-вече за публичността, дължима от мегаоргана, отговорен за битката с корупцията и прозрачността на имуществата и интересите на хората от властта.

Както Де факто писа, в отказите си да предоставя подобна информация председателят на КПКОНПИ се позовава на наличието на служебна тайна, на класифицирана информация, на търговска тайна, та даже и на тайна по смисъла на НПК.

Нищо от това не е налице, категорични са и върховните съдии.

Правилен и съобразен с приложимите материалноправни норми е изводът на съда, че търсената от заявителя информация е обществена такава по дефинитивното определение на закона – касае се разходвани от комисията публични парични средства свързани с основната й дейност – извършвана проверка, свързана с производство по отнемане имущество на физическо лице; касае се не самото имущество на това лице/Ц. Василев и неговото семейство/, а единствено изразходваните от комисията публични средства , свързани със осъществяваната проверка. Обосновано е прието, че тези разходи не могат да бъдат окачествени като „търговска тайна“/по см. На §1 ,т.5 ЗДОИ/- действията на КПКОНПИ в обхвата на извършваната проверка имуществото на проверяваното лице не е производствена или стопанска дейност .
Законосъобразен е и изводът на първоинстанционния съд, че липсата на анализ от задължения субект налице ли е надделяващ обществен интерес, при чието наличие, търсената информация е дължима, също опорочава административния акт“, заявяват върховните съдии.

 

 

About De Fakto

Проверете също

При 37.14 % обработени протоколи от ЦИК: ГЕРБ – СДС първи, ПП – втори, Възраждане – трети

Централната избирателна комисия публикува официалните данни от предсрочния парламентарен вот на база 37.14  от обработени …

Изборите за 48 – мо НС започнаха. За година и половина гласуваме четвърти път, трети път – предсрочно

Изборите за 48 – мо Народно събрание в България започнаха. B cтpaнaтa избopният дeн зaпoчнa в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.