Последни новини
Home / Законът / Отново: Съдът окончателно отмени отказ на КПКОНПИ за информация

Отново: Съдът окончателно отмени отказ на КПКОНПИ за информация

Defakto.bg

Ново окончателно решение произнесе Върховният административен съд по дело, заведено от журналист срещу КПКОНПИ.

Върховните съдии Здравка Шуменска, Еманоил Митев и Емил Димитров изцяло потвърдиха решението на първата инстанция, с което отказът на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев да предостави информация е отменен. Нещо повече – на антикорупционната комисия е разпоредено да отговори на журналистическите въпроси.

Конкретното дело бе заведено от Доротея Дачкова от в. „Сега“ срещу отказа на Пламен Георгиев да предостави информация колко са стрували на данъкоплатците проверката и опитът за налагане на обезпечителни мерки върху имущество на Цветан Василев.

В опровержение до медиите вчера от антикорупционната комисия обявиха, че досега е имало само едно окончателно решение по дело за отказана информация на журналист. Сиреч, че отмяната на техни откази е нещо като прецедент. Е, може би е на път да се превърне в рецидив. А съдебните решения са важни – най-вече за публичността, дължима от мегаоргана, отговорен за битката с корупцията и прозрачността на имуществата и интересите на хората от властта.

Както Де факто писа, в отказите си да предоставя подобна информация председателят на КПКОНПИ се позовава на наличието на служебна тайна, на класифицирана информация, на търговска тайна, та даже и на тайна по смисъла на НПК.

Нищо от това не е налице, категорични са и върховните съдии.

Правилен и съобразен с приложимите материалноправни норми е изводът на съда, че търсената от заявителя информация е обществена такава по дефинитивното определение на закона – касае се разходвани от комисията публични парични средства свързани с основната й дейност – извършвана проверка, свързана с производство по отнемане имущество на физическо лице; касае се не самото имущество на това лице/Ц. Василев и неговото семейство/, а единствено изразходваните от комисията публични средства , свързани със осъществяваната проверка. Обосновано е прието, че тези разходи не могат да бъдат окачествени като „търговска тайна“/по см. На §1 ,т.5 ЗДОИ/- действията на КПКОНПИ в обхвата на извършваната проверка имуществото на проверяваното лице не е производствена или стопанска дейност .
Законосъобразен е и изводът на първоинстанционния съд, че липсата на анализ от задължения субект налице ли е надделяващ обществен интерес, при чието наличие, търсената информация е дължима, също опорочава административния акт“, заявяват върховните съдии.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.