Последни новини
Home / Законът / Даденият на съд от “Артекс” Никола Вапцаров: Делото явно е за сплашване, на гражданското общество

Даденият на съд от “Артекс” Никола Вапцаров: Делото явно е за сплашване, на гражданското общество

Defakto.bg

“Не виждам конкретни неща, казани от мен, които да са навредили на репутацията на “Артекс”. За мен това дело е по-скоро с цел сплашване на гражданското общество – да се покаже, че обикновените хора не могат да застанат срещу онези, които са в изгодно положение спрямо финансите и властта, а ако го направят, ще бъдат смазани”. Така един от организаторите на протестите срещу небостъргача “Златен век” Никола Вапцаров коментира пред БНР исковете за общо 200 000 лева, предявени срещу него и Мариан Башур от “Артекс”.

Вчера стана известно, че две фирми – “Артекс инженеринг” и “Артекс – Златен век” са внесли в СГС искови молби за непозволено увреждане срещу двамата активисти и по тях са образувани две граждански дела. По всяко от делата, образувани в съда на 5 юни, се търси обезщетение от 100 000 лева, по 50 000 лева съответно от Вапцаров и от Башур. Задължителните такси – 4% от стойността на иска са платени, общо възлизат на 8 000 лева за двете дела.

“Винаги сме изразявали категорично юридически издържано мнение, че небостъргачът в Лозенец се строи без разрешително за строеж и това се доказа впоследствие”, напомни Никола Вапцаров. Той още не е виждал исковите молби и не знае на какво точно почиват претенциите на двете фирми.

По информация на Де факто молбите се позовават на тв репортажи и публикации, отразили протестите на инициативния комитет “Лозенец” и изказвания на Вапцаров и Башур.

В същото време, както е известно, макар че протестите вървят от 2017 г., строежът бе спрян този април след среща на активистите с премиера Бойко Борисов и последвали актове на ДНСК.

За заведените сега срещу тях дела Вапцаров каза още: “Не сме търсили точно този начин, но винаги сме искали да ангажираме и съдебната власт с този казус, защото институциите си затваряха очите. Благодарение на медийните публикации за “Апартаментгейт” институциите се задействаха, иначе ние протестираме от 2017 г.”

Подчерта: Никога не сме отричали, че “Артекс” строи качествено, нито сме твърдяли, че мамят клиентите си, но небостъргачът се строеше при изтекло разрешително, което бе потвърдено и от ДНСК, и от главния архитект на София.

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев: Много партии броят гласове и разпалват протести, но не излизат с ясни позиции за кризата

Много от партиите в момента броят гласове – ще вземат ли или ще изгубят гласове, …

Позиция на КЗД: Здравният министър трябва да коригира ограничителните мерки в заповедта за Ковид – сертификата

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе със становище , в което препоръчва на министъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.