Последни новини
Home / Законът / Делото „Младост“: Белязаните 70 000 евро да се върнат на Ваклин, разпоредил съдия Хинов

Делото „Младост“: Белязаните 70 000 евро да се върнат на Ваклин, разпоредил съдия Хинов

Defakto.bg

Защита и обвинение оспорват това решение

Връщане на ключово веществено доказателство от емблематичния процес „Младост“ на неговия собственик, е разпоредил съдия Иво Хинов от спецсъда, научи Де факто.

Става дума за белязаните банкноти на обща стойност 70 000 евро – част от твърдения подкуп, за който прокуратурата обвини Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. И които бяха броени и описвани часове наред при гръмката акция срещу кметиците на 17 април 2018 г. През това време двете жени бяха държани с белезници в центъра на София, пред камери и фотоапарати.

На първа инстанция спецсъдът призна тримата за виновни за поискан подкуп, не за получаването на парите.

Сумата от 70 000 евро бе дадена от основния прокурорски свидетел, строителния предприемач Александър Ваклин, белязана като СРС и  носена от него месеци, при всяка насрочена среща с Дюлгеров и при единственото му виждане с Иванчева и Петрова.

Тънкият момент е, че като са станали веществено доказателство, парите не би трябвало скоро да се върнат в портфейла на предприемача.

Съдия Иво Хинов е решил друго и е разпоредил предаването на банкнотите, след демаркирането им. Със същото определение е наредил да се върне и служебният автомобил „Грейт Уол“, в който са пътували кметът и зам.-кметът на „Младост“ на 17 април миналата година. На задната му седалка разследващите са открили част от сумата, сложена в кашон.

Тези съдийски решения са срещнали отпора и на защита, и на обвинение. Определението е обжалвано и протестирано пред апелативния спецсъд, който още не се е произнесъл. Ако той отмени връщането, Ваклин наистина скоро няма да си получи парите – маркирани или не.

Аргументите са, че по закон – НПК, веществените доказателства се пазят, докато завърши наказателното производство, в повечето случаи с окончателен съдебен акт. Затова е неоправдано връщането им, особено преди процеса пред въззивния съд, който на практика е втора първа инстанция.

Нещо повече – въпросните банкноти са предмет на твърдяното от прокуратурата престъпление и доказателство, обсъждано в мотивите на спецсъда, включително за механизма на тяхното оставяне в колата. А фактът, че Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров са оправдани за получаването им, не означава, че няма да бъдат обсъждани и пред апелативния спецсъд. Още повече, че в протеста си срещу четените присъди прокуратурата настоява да се признаят всички повдигнати обвинения. А позицията на защитата и на тримата е категорична: невинни.

В същото време твърдението на зам.-главния прокурор Иван Гешев, ден след гръмката акция, че кметиците „светнали като коледни елхи“ от пипането на маркираните банкноти, бе опровергано включително от решението на първоинстанционния съд.

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.