Последни новини
Home / Законът / Омбудсманът: Общественото обсъждане на новите цени на тока и парното е бутафория, решението е взето предварително

Омбудсманът: Общественото обсъждане на новите цени на тока и парното е бутафория, решението е взето предварително

Defakto.bg

 

Комисията за енергийно и водно регулиране ще обяви новите цени на ток, парно и топла вода на 1-ви юли – датата, от която влизат в сила. Това става ясно от проведеното днес обществено обсъждане в КЕВР.  Комисията предлага увеличение с три процента и половина за електроенергията и четири процента и половина, средно за страната, при топлоенергията, цени, които гражданските и неправителствените организации не приемат.

По време на заседанието, граждани  протестиращи пред сградата,  под полицейска охрана  влязоха за да  поискат  мораториум върху цените на тока, парното и водата поне за 6 месеца, проверки за фактурираните от дружествата услуги и промени в Закона за енергетиката.  „Това обществено обсъждане, по своята същност, е лицемерна легитимация на едно вече взето антисоциално решение за повишаването на цената на тока, топлата вода и парното. Всъщност, г-н Иван Иванов обслужва енергийните монополисти“, заявиха те.

Новите цени са непосилни за пенсионерите и работещите бедни, обяви Емил Георгиев от Федерацията на потребителите: „При разлика от десет пъти в пенсии и заплати при милион и половина под прага на бедност, кажи-речи още толкова на ръба, да се тръгва към нов ценови шок е гавра с българските потребители“.

Според омбудсмана Мая Манолова няма основание за по-високите цени: „Предложението, което прави КЕВР, е необосновано, нечестно, несправедливо спрямо българските граждани. За съжаление решенията се вземат от регулатора и в конкретния случай наистина са една бутафория, защото  изглеждат предварително взети, т.е. ние участваме в един спектакъл“.  Това става ясно от отсъствието на представители на Министерството на енергетиката, депутати, Столичната община – като собственик на най-голямата топлофикация, на работодатели, синдикати, посочи омбудсманът.   Според  Мая Манолова за пореден път общественото обсъждане на КЕВР е събитие, което няма значение за крайното решение на регулатора и че не е чула отговори от КЕВР по конкретните становища на енергийните предприятия по време на откритите заседания.

„Цената на парното не  просто не трябва да се повишава, тя трябва да бъде намалена, предвид че цената на основната суровина, която има значение за определянето й – природният газ, е намалена на международните пазари с 50%“,  акцентира омбудсманът.

Манолова изрази възмущение, че в същото време, предложението на „Булгаргаз“, предвижда намаление на цената на природния газ в България само с 10 ст. или под 1%, а на всичкото отгоре, ще бъде разгледано посфактум, което също ощетява гражданите.

„Ние сме в парадокса при най-ниска историческа цена на природния газ на международните пазари, да имаме най-високата историческа цена на парното, при положение, че близо 70% от себестойността на топлоенергията съставлява, именно цената на тази суровина“, подчерта общественият защитник.

Като илюстрация,  омбудсманът посочи  Столичната топлофикация.

„Тревогата за състоянието на „Топлофикация София“ е голямо. Дружеството затъва все повече и повече и това нечестно и несправедливо повишаване на цената няма да стимулира гражданите да плащат повече. Хората са абсолютно немотивирани, защото единственият начин за стабилизиране на дружеството, неговата управа вижда в повишаване на цените и набъбването на сметките, но това не тревожи нито КЕВР, нито МЕ, нито СО“, каза Мая Манолова и припомни, че дружеството е натрупало загуба за близо 600 млн. лв.

Защо „Топлофикация“ всяка следваща година произвежда по-малко енергия, при условие, че се присъединяват нови абонати, защо делът на разходите непрекъснато се увеличава, защо не намаляват технологичните загуби и няма информация за качеството на топлоснабдяването и на административното обслужване и защо ремонтните програми на топлофикациите не се изпълняват, попита Манолова.

Манолова отбеляза, че за да анализира аргументите за повишаване цената на електрическата енергия е поискала по Закона за достъп до обществена информация пълните заявления на енергийните дружества, защото там важни данни за икономическата обосновка за цената на тока са заличени, което е в противоречие със закона.

Пред журналисти Мая Манолова припомни, че е използвала всички правомощия, които има като омбудсман, за да защити интересите на гражданите – атакувала е пред КС невъзможността гражданите да обжалват решенията на регулатора, отправила е и конкретни предложения за промяна в Закона за енергетиката до депутатите, които не са взети под внимание.

„Удобно им е гражданите да не могат да обжалват, защото в едно съдебно производство ще се проверят всички икономически обосновки, всички сметки, а така единствените, които могат да обжалват са електроразпределителните дружества и ТЕЦ-овете, а какъв е техният интерес – каквото са поискали това са им дали“, завърши Манолова.

 

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.