Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата разследва проповядване на фашистка идеология в Кюстендил

Прокуратурата разследва проповядване на фашистка идеология в Кюстендил

Defakto.bg

Местно читалище „Зора“  приканвало на забранена среща с плакати на нацистки генерал

Районна прокуратура в Кюстендил е започнала разследване по досъдебно производство за проповядване и подбуждане към дискриминация и омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежнос, съобщи държавното обвинение.

Според съобщението,  „на 05.06.2019г. в ОДМВР- Кюстендил е подаден сигнал от гражданин, че на различни места в гр. Кюстендил са разлепени плакати, съдържащи изображение на немски генерал от Втората световна война – Фердинанд Шьорнер (на снимката) във военна униформа с нацистки символи под надпис „Героите от Втората световна война 1941-1945“, приканващи за среща на 06.06.2019г. в гр. Кюстендил, ул. „Търговска“ № 13, от името на читалище „Зора“ в гр. Кюстендил.

Уведомен е прокурор от Районна прокуратура – гр. Кюстендил и при условията на неотложност е започнато досъдебно производство. В рамките на разследването са извършени 4 огледа  на местопроизшествия, при които са иззети веществени доказателства, в това число и разлепените плакати. Установени са и други места в града с разлепени плакати, където предстои да се извършат следствени действия.

Със заповед на кмета на община Кюстендил провеждането на обявеното мероприятие на читалище „Зора“ в  Кюстендил е забранено.

Районна прокуратура – Кюстендил е поискала и получила разрешение от Районен съд – Кюстендил за претърсване на жилището на председателя на читалището, където се намира и адреса за кореспонденция на читалище „Зора“. Към момента се извършват действия по претърсване и изземване. Прокуратурата е събрала и други доказателства за извършване подобни деяния в минал период.

В кратки срокове РП – Кюстендил ще извърши анализ на доказателствата дали деянието осъществява признаците на престъпление против Републиката – за проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения от Конституцията обществен и държавен строй и евентуалното изпращане на досъдебното производство по компетентност на Специализираната прокуратура, се казва в съобщението на прокуратурата.

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда Огнян Донев и Борис Борисов по обвинение за укрити и неплатени данъци

  Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда изпълнителния директор на „Софарма“ Огнян Донев и заместника …

КС реши, че е недопустимо да се прекрати дейността на Инспектората към ВСС заради изтеклия му мандат

За да не се подрива демократичния ред под върховенство на правото, Конституционният съд  не допусна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.