Последни новини
Home / Законът / Съдия Петя Крънчева недоволна от оценката за работата й, оспорва я пред ВСС (допълнена)

Съдия Петя Крънчева недоволна от оценката за работата й, оспорва я пред ВСС (допълнена)

Defakto.bg

„Брадато“ дисциплинарно дело срещу нея още не е приключило

Известна съдийка – бившият зам.-председател на СГС от екипа „Янева“ Петя Крънчева, не е доволна от комплексната оценка за нейната работа, поставена й от ресорната комисия на Висшия съдебен съвет. И идния вторник Съдийската колегия на ВСС ще изслушва възраженията й.

По неофициална информация оценката на съдия Крънчева е била 91 точки от максималните 100. То ест – не е пълен отличник! И още – била е оценена с една степен по-ниско (с оценка „добра“) за дейността й като ръководител на наказателното отделение. Конкретно този магистрат възразява срещу оценяването на правните й познания и тяхното прилагане, уменията за оптимална организация на работата, нейната експедитивност, начина на водене на съдебните заседания и, както вече бе споменато – мандата й като ръководител.

Възражението боде очите.

За разлика от бившия председател на СГС Владимира Янева, която вече не е съдия след окончателно осъждане за издадени неправомерни разрешителни за СРС по делото „Червеи“, заместникът й и шеф на наказателното отделение на съда Петя Крънчева освен че е в системата, вече е и без дисциплинарни наказания. Наложената й от предния състав на съдебния съвет санкция за намаляване на заплатата бе отменена от ВАС, открил „предубеденост“ у един от дисциплинарните съдници – Соня Найденова, защото участвала и в обширната проверка на работата на СГС при управлението „Янева“ (в нея, впрочем, участваха всички съдии от предния ВСС. А далеч по-бодяща очите предубеденост бе пропусната в казуса на друг съдия – Румяна Ченалова).

И още – образувани от предния състав на ВСС още три дисциплинарни дела срещу Крънчева още не са приключили. Те вече са обединени в едно дело, в което включително влизат дисциплинарните обвинения за подмяна на протоколи, осуетяване на провеждането на съдебни заседания и прочее. Които, твърдеше бившият председател на СГС Калоян Топалов, слагат петно върху Темида.

Но финал няма до днес. Крънчева е поставяла все нови доказателствени искания – например за екпертизи на въпросните протоколи (наказателно производство за тях също няма) и прочее, твърдят наши източници.

Нещо повече – съдийката настоявала и за отвод на членове на дисциплинарния състав, понеже си позволили да обсъждат проучваните от тях факти за, примерно, немарливост в службата, при гласуването на атестацията й.

За последно съдия Петя Крънчева влезе в публичното пространство с осъждането на журналиста от „Капитал“ Росен Босев за клевета, заведено от бившия шеф на КФН Стоян Мавродиев. По този повод, безпрецедентно, екипът на изданието излезе с позиция, че изразяването на мнение не се преследва от закона. А съдия Крънчева остана шеф на съдебния състав, въпреки поискания й отвод заради съмнения за пристрастност. Основани на критичните публикации срещу нея.

About De Fakto

Проверете също

ССБ уточнява: Пленумът на ВСС може да бъде заменен от извънредно Общо събрание на Съдебния и Прокурорския съвет

В допълнително становище на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България  по законопроекта за …

ВКС потвърди: Прокуратурата дължи обезщетение от 150 000 лв. за лихви върху „ задържани“ средства по незаконно обвинение

Състав на ВКС потвърди задължение  на прокуратурата да заплати  150 000 обезщетение за лихви на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.