Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата обяви нов случай на „терорист“: Пловдивски ученик, изготвил бомби, вербуван от Ислямска държава

Прокуратурата обяви нов случай на „терорист“: Пловдивски ученик, изготвил бомби, вербуван от Ислямска държава

Defakto.bg

16-годишен ученик от елитна пловдивска гимназия, вече обвиняем, е станал „класически случай на вербуване и радикализиране“ от страна на Ислямска държава.

Това обяви на брифинг днес зам.-главният прокурор Иван Гешев. Спецпрокуратурата е образувала разследване за приготовление към тероризъм. Името на ученика-обвиняем не се съобщава, но след определение на съда той е освободен, при семейството си е, и ще е под надзора на Комисията за противообществени прояви на малолетни и непълнолетни.

„Преценихме, че обществото трябва да знае и да бъде запознато в разумни граници, че тези проблеми, свързани с тероризма, вече са в България и касаят всеки един от нас като родители. Това са процеси, срещу които трябва да се противодейства, както от обществото, така и от държавата“, обясни публичността Гешев.

Как са се развивали нещата?

Зам.-главният прокурор обяви: „В сряда се получи сигнал от близки на това дете. ДАНС ни уведоми веднага за сигнала и в рамките на няколко часа бе създадена организация. Става въпрос за ученик, вече и обвиняем, който се е радикализирал. В Пловдив отидоха екипи от Специализираната прокуратура, както и групата за противодействие на бомбения тероризъм. Беше извършено претърсване на две помещения на детето. Мога да кажа, че това е дете от добро семейство, с възможности, учи в елитна пловдивска гимназия. Става въпрос за супер интелигентнто момче.

В резултат на организацията и взаимодействието с ОДМВР-Пловдив, претърсихме две помещения, които детето е използвало съзнателно. В тях бяха намерени готови и в процес на изготвяне самоделни взривни устройства. Едното е т.нар. тръбна бомба – устройство, което често се използва при атентати в САЩ. Намерено е и взривно устройство в процес на изготвяне, това са т.нар. бомби с пирони. Веществото за направата на такава бомба е използвано за някои от атентатите в Белгия, Франция и Сарафово. Като за атентата в Сарафово използваното вещество е между 2 и 3 кг. А сега става въпрос за 14,5 килограма от това вещество“.

Гешев бе катеторичен, че непълнолетният е обект на вербовка от Ислямска държава.

„Класиката“ на вербуването

„Това, което можем да кажем е, че става дума за класически случай на вербуване и радикализиране. Принципно, така наречените вербовчици са най-ценния капитал на една терористическа организация. Те струват повече от петрола и златото. Точно поради тази дейност, която развиват и резултатите, които постигат, явно са доста добре подготвени за това, с което се занимават. Това дете е било обект на, може би, година обработка от професионалист в тази насока. Няма да казвам какво е показвано на детето, за да вижда и да свиква. В някакъв момент за себе си е решило да приеме исляма. Тази процедура, която момчето е предприело не покрива изискванията за приемане на друга религия, но в случая важното е какво той си мисли“, каза зам.-главният прокурор  Гешев.

„Грешката“ с освобождаването

Според Иван Гешев, детето е трябвало да бъде изолирано и с него да работят психолози и психиатри. Но един от прокурорите се „пречупил“ при гледането на мярката в съда от трагедията на семейството. Което оказва пълно съдействие на разследващите.

„Съдът във вчерашния ден е преценил в закрито заседание, че детето следва да бъде с мярка надзор на Детска педагогическа стая. Според мен това е в някаква степен грешка. Пречупи се един от прокурорите изправен пред личната трагедия на детето и семейството. Дали това беше правилно или неправилно – ще покаже времето. Смятаме, че работата с детето в изолирана среда е най-подходящото решение“, заяви зам.-главният прокурор.

Добра практика от САЩ

Под егидата на главния прокурор се подготвя въвеждането на една „добра практика от САЩ“ – създаване на антитерористични центрове, информира още Гешев. Замисълът е там в реално време да постъпва цялата информация, свъзрана по някакъв начин със цаплахи от тероризъм. И да има представители на всички ангажирани служби.

,,Основният проблем, който трябва да бъде решен в кратък срок, е взаимодействието между отделните служби по отношение на тероризма. От няколко месеца се подготвя въвеждането на една добра практика от САЩ. Става дума за антитерористични центрове, които могат да решават и предотвратяват кризи, и този проект е на финалната си права. Предстои, ако получим разбиране от правителството, нещата да се случат в кратък период – да се направят едни наистина дребни законодателни промени в Закона за противодействие на тероризма, за да можем да бъдем подготвени за бъдещето“, заключи зам.-главният прокурор.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen − 14 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.