Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата обяви нов случай на „терорист“: Пловдивски ученик, изготвил бомби, вербуван от Ислямска държава

Прокуратурата обяви нов случай на „терорист“: Пловдивски ученик, изготвил бомби, вербуван от Ислямска държава

Defakto.bg

16-годишен ученик от елитна пловдивска гимназия, вече обвиняем, е станал „класически случай на вербуване и радикализиране“ от страна на Ислямска държава.

Това обяви на брифинг днес зам.-главният прокурор Иван Гешев. Спецпрокуратурата е образувала разследване за приготовление към тероризъм. Името на ученика-обвиняем не се съобщава, но след определение на съда той е освободен, при семейството си е, и ще е под надзора на Комисията за противообществени прояви на малолетни и непълнолетни.

„Преценихме, че обществото трябва да знае и да бъде запознато в разумни граници, че тези проблеми, свързани с тероризма, вече са в България и касаят всеки един от нас като родители. Това са процеси, срещу които трябва да се противодейства, както от обществото, така и от държавата“, обясни публичността Гешев.

Как са се развивали нещата?

Зам.-главният прокурор обяви: „В сряда се получи сигнал от близки на това дете. ДАНС ни уведоми веднага за сигнала и в рамките на няколко часа бе създадена организация. Става въпрос за ученик, вече и обвиняем, който се е радикализирал. В Пловдив отидоха екипи от Специализираната прокуратура, както и групата за противодействие на бомбения тероризъм. Беше извършено претърсване на две помещения на детето. Мога да кажа, че това е дете от добро семейство, с възможности, учи в елитна пловдивска гимназия. Става въпрос за супер интелигентнто момче.

В резултат на организацията и взаимодействието с ОДМВР-Пловдив, претърсихме две помещения, които детето е използвало съзнателно. В тях бяха намерени готови и в процес на изготвяне самоделни взривни устройства. Едното е т.нар. тръбна бомба – устройство, което често се използва при атентати в САЩ. Намерено е и взривно устройство в процес на изготвяне, това са т.нар. бомби с пирони. Веществото за направата на такава бомба е използвано за някои от атентатите в Белгия, Франция и Сарафово. Като за атентата в Сарафово използваното вещество е между 2 и 3 кг. А сега става въпрос за 14,5 килограма от това вещество“.

Гешев бе катеторичен, че непълнолетният е обект на вербовка от Ислямска държава.

„Класиката“ на вербуването

„Това, което можем да кажем е, че става дума за класически случай на вербуване и радикализиране. Принципно, така наречените вербовчици са най-ценния капитал на една терористическа организация. Те струват повече от петрола и златото. Точно поради тази дейност, която развиват и резултатите, които постигат, явно са доста добре подготвени за това, с което се занимават. Това дете е било обект на, може би, година обработка от професионалист в тази насока. Няма да казвам какво е показвано на детето, за да вижда и да свиква. В някакъв момент за себе си е решило да приеме исляма. Тази процедура, която момчето е предприело не покрива изискванията за приемане на друга религия, но в случая важното е какво той си мисли“, каза зам.-главният прокурор  Гешев.

„Грешката“ с освобождаването

Според Иван Гешев, детето е трябвало да бъде изолирано и с него да работят психолози и психиатри. Но един от прокурорите се „пречупил“ при гледането на мярката в съда от трагедията на семейството. Което оказва пълно съдействие на разследващите.

„Съдът във вчерашния ден е преценил в закрито заседание, че детето следва да бъде с мярка надзор на Детска педагогическа стая. Според мен това е в някаква степен грешка. Пречупи се един от прокурорите изправен пред личната трагедия на детето и семейството. Дали това беше правилно или неправилно – ще покаже времето. Смятаме, че работата с детето в изолирана среда е най-подходящото решение“, заяви зам.-главният прокурор.

Добра практика от САЩ

Под егидата на главния прокурор се подготвя въвеждането на една „добра практика от САЩ“ – създаване на антитерористични центрове, информира още Гешев. Замисълът е там в реално време да постъпва цялата информация, свъзрана по някакъв начин със цаплахи от тероризъм. И да има представители на всички ангажирани служби.

,,Основният проблем, който трябва да бъде решен в кратък срок, е взаимодействието между отделните служби по отношение на тероризма. От няколко месеца се подготвя въвеждането на една добра практика от САЩ. Става дума за антитерористични центрове, които могат да решават и предотвратяват кризи, и този проект е на финалната си права. Предстои, ако получим разбиране от правителството, нещата да се случат в кратък период – да се направят едни наистина дребни законодателни промени в Закона за противодействие на тероризма, за да можем да бъдем подготвени за бъдещето“, заключи зам.-главният прокурор.

About De Fakto

Проверете също

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  Съдийската …

Изборни времена за нов състав на ВСС

Иван Брегов, Институт пазарна икономика За да сме убедени, че съдиите, прокурорите и следователите са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.