Последни новини
Home / Законът / Вътрешният министър: За случаи като този с 16-годишния ученик от Пловдив, не трябва да се изнася информация

Вътрешният министър: За случаи като този с 16-годишния ученик от Пловдив, не трябва да се изнася информация

Defakto.bg

Промяната в оперативната обстановка налага създаването на антитерористични центрове у нас, смята вътрешният министър Младен Маринов. Той уточни, че по случаи като този с 16-годишния радикализиран ученик от Пловдив се налага да се работи, без да се изнася подробна информация пред обществото.

„По отношение на идеята за такива центрове, свързани с господин Гешев и с главния прокурор, и на ниво Министерски съвет, промяната в оперативната обстановка и въобще в процесите налага да се създадат такива центрове. Това се прави с цел да се концентрира и да се обработва информацията, така че най-бързо да се стига до тази информация и действията, които се предприемат, да са координирани между всички институции, защото знаете, че по този проблем много институции имат отговорности и е необходимо да има такава координация. В интерес на работата някой път се налага да се работи, без да стават обществено достояние. И към момента бих искал да кажа, че случаят като криминален такъв е ясен, но много по-сериозно стои въпросът по отношение на това дете. Не бих искал в момента да видя това дете в обществения фокус и по този начин ние го лишаваме от възможността да се адаптира в която и да е друга среда. Представете си сега това дете как ще бъде гледано от своите съученици“, каза Младен Маринов, съобщи БНР.

В събота заместник главният прокурор Иван Гешев на пресконфернеция обяви, че 16-годишен ученик от елитна пловдивска гимназия  е станал „класически случай на вербуване и радикализиране“ от страна на Ислямска държава.  От думите му стана ясно, че спецпрокуратурата е образувала разследване за приготовление към тероризъм.

„Преценихме, че обществото трябва да знае и да бъде запознато в разумни граници, че тези проблеми, свързани с тероризма, вече са в България и касаят всеки един от нас като родители. Това са процеси, срещу които трябва да се противодейства, както от обществото, така и от държавата“, мотивира се  Гешев.

Инспектори от Детска педагогическа стая са започнали   работа с 16-годишното момче от Пловдив.

„Много важно е сега да говорим за родителите. Не е важно да говорим за институциите, тъй като това ще даде лош знак. Родителите са хората, които са показали, че има промяна в поведениеот на момочето. Не институциите са стигнали превантивно до детето, а семейството. Важно е да го кажем, тъй като обществото в момента е силно чувствително към темата за детето и детското… Без да знам кои ще бъдат психолозите, които ще работят, нека те да бъдат подкрепящите специалисти“.  Това заяви  психологът Младен Владимиров , категоричен,  че отделянето на момчето от семейството, за което настояват от прокуратурата, „няма да има добър резултат върху него“ и призова психолозите „да бъдат по-щадящи“.

About De Fakto

Проверете също

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Андрей Янкулов: Срещу европейското правосъдие стои консерватизмът на българската наказателнопроцесуална мисъл

Вероятно ще коментирам по-подробно приетите вчера (петък, 26  май) от парламента промени в НПК и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − 15 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.