Последни новини
Home / Законът / Затворен кръг: Само Пеевски и ДПС могат да обжалват следизборното му заличаване от листата за ЕП

Затворен кръг: Само Пеевски и ДПС могат да обжалват следизборното му заличаване от листата за ЕП

Defakto.bg

Гражданското движение БОЕЦ  е оспорило пред 5-членен състав на ВАС отказа на съда да се произнесе по поставените проблеми

Дори и ЦИК да не е била права да заличи следизборно Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ от листата на ДПС за Европарламента, тези й решения се оказват непроверими от съда. Защото само Пеевски, Карадайъ и издигналата ги партия – ДПС имат правен интерес да оспорват заличаването. Това постановява Върховният административен съд в две еднотипни определения и се позовава на правилата на Изборния кодекс.

На 30 май на базата на заявления от двамата, подредени на челните две места в листата на ДПС, че не желаят да бъдат избрани за членове на Европейския парламент от България, ЦИК следизборно ги заличи от листата за вота и после обяви за избрани следващите трима.  Основният проблем и спор е дали изобщо е допустимо подаване на подобна „оставка“ пред ЦИК след вота или отказът вече може да бъде депозиран само пред самия Европарламент, преди конституирането му (както направи Мария Габриел). А тънкият момент е, че при втория прочит и Пеевски, и Карадайъ биха изгубили качеството си на национални депутати заради несъвместимост, ако бяха обявени за избрани от ЦИК. За Пеевски това не е прецедент – по същия начин спрямо него бе процедирано и на предните евроизбори и той си остана народен представител у нас.

Актовете на ЦИК от 30 май бяха оспорени пред ВАС от Гражданско сдружение „Боец“. Съдебните определения, за които първо съобщи „Дневник“, са от 5 и 6 юни и обявявяват жалбите на „Боец“ за недопустими заради липсата на правен интерес.

Аргументите и на двата състава са абсолютно идентични, показва прочитът им. По казуса „Пеевски“ са се произнасяли върховните съдии Галина Матейска, Светослав Славов и Владимир Първанов. По този на Карадайъ – Нина Докторова, Красимир Кънчев и Владимир Първанов.

Какво заявяват върховните съдии? Цитатите са от делото „Пеевски“ и очертават един затворен кръг. От който излизане, явно, няма.

Първо, казва ВАС, решението на Централната избирателна комисия от 30 май касае само кандидата за ЕП Делян Пеевски, останалите членове на кандидатската листа на ДПС и самата партия ДПС. Именно и само те могат да оспорят акта на ЦИК, категорични са върховните съдии и се позовават на чл. 394, ал. 1 от Изборния кодекс, където лимитативно се изброяват имащите право на жалба (в случая – срещу законността на вота за ЕП, който върховният съд прилага по аналогия, поради липсата на друга изрична норма). За това гражданското сдружение не може да оспорва решението на ЦИК.

Второ, „Боец“ наистина се е опитал да участва в самото производство пред ЦИК, като е внесъл първо сигнал там заявлението на Пеевски да не се удовлетворява. Атакуваното решение от 30 май обаче не е било по сигнала на гражданското сдружение и не го е направило участник в това административно производство. А, отделно, произнасянията на ЦИК по сигналите, са необжалваеми.

Трето, за „Боец“ не е налице правен интерес и по смисъла на чл. 147, ал. 1 от АПК, която разпоредба изисква с обжалвания административен акт да са нарушени или да са застрашени техни права, свободи или законни интереси или с решението да им се вменяват задължения, каквито до момента не са имали. „В случая оспорваното решение на ЦИК по никакъв начин не се отразява на тяхната правна сфера. Правният интерес и на двамата оспорващи не е нито личен, нито пряк и непосредствен. Производството пред ЦИК е започнало по повод искането на члена от кандидатската листа на партия „Движение за права и свободи“ Д. Пеевски, развило се е между него и ЦИК и е приключило с постановяване на оспорваното решение. Касае се до личен интерес на подателя на искането, който нито се разпростира върху жалбоподателите, нито по друг начин се отразява върху тяхната правна сфера“, заявява ВАС.

Четвърто, отхвърлен е и аргументът на гражданското сдружение за право на жалба в защита на обществения интерес. „Това е така, защото според чл. 16, ал. 1 от АПК единствено на прокуратурата е признато правото за защита на обществения интерес. За сдруженията и избирателите защитата на обществения интерес може да се осъществи единствено чрез сезиране на прокуратурата за тяхната защита“, се казва в решението.

Пето, освен всичко друго резултатите от евроизборите вече са обявени и не могат да се променят. По този въпрос ВАС постановява: „Освен всичко изложено, оспорваното решение на ЦИК не е самостоятелно и изолирано. То е постановено по повод задължението на ЦИК по чл. 354, ал. 1, т. 6 да обяви резултата от изборите и по чл. 387, ал. 2 от ИК да обяви имената на избраните членове на Европейския парламент от Република България не по-късно от 5 дни след изборния ден. След постановяване на оспорваното решение № 452 – ЕП/30.05.2019 г., ЦИК е изпълнила това си правомощие, като както се каза по-горе, с решение № 456-EП/31.05.2019 г. е обявила избраните за членове на Европейския парламент от Република България от изборите на 26 май 2019 година. А след обявяване на избраните членове на Европейския парламент, не би могло да настъпят промени в тях в резултат на оспорването на процесното решение на ЦИК. Тези факти, настъпили преди подаване и на двете жалби на 02.06.2019 г. водят до невъзможност жалбоподателите да получат търсената защита с оспорване на решение № 452-ЕП от 30 май 2019 г. на ЦИК, защото дори при разглеждане на жалбите по същество и при тяхна основателност, това няма да доведе до промяна в избраните с решение № 456-EП / 31.05.2019 г. на ЦИК членове на Европейския парламент“.

Изводите са за вас.

Междувременно стана ясно, че гражданското сдружение БОЕЦ е обжалвало отказите на Съда да се произнесе по поставените проблеми. „Обжалвахме решението пред 5-членен състав на ВАС“, каза  пред Де Факто Георги Георгиев, председател на сдружението.  Независимо от окончателния характер на решенията (определенията) БОЕЦ ще извърви целия институционален ред вътре в страната,  преди да отправи жалба до Европейския съд по правата на човека в Страсбург , заяви Георгиев.

Преди евровота, омбудсманът Мая Манолова вече атакува пред Конституционния съд въведените в Изборния кодекс ограничения за обжалваемост на актовете на ЦИК. Но произнасянето предстои.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.