Последни новини
Home / Законът / Пленум на ВАС обсъжда да иска ли касиране на евровота по предложение на Десислава Иванчева (допълнена)

Пленум на ВАС обсъжда да иска ли касиране на евровота по предложение на Десислава Иванчева (допълнена)

Defakto.bg

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков е свикал за утре пленум на съда. Поводът е получено писмо от независимия кандидат за евродепутат Десислава Иванчева, с предложение ВАС да поиска от Конституционния съд да касира българския вот за Европарламента.

Десислава Иванчева

Крайният срок за отправяне на такова искане до КС е до 15 дни след официалното обявяване на изборните резултати. В случая те бяха обявени от ЦИК на 31 май.

КС единствен се произнася по законността на изборите у нас – независимо дали става дума за НС, местен вот, за президент или за Европарламент. В същото време право да се обърнат към него с такова искане имат главният прокурор, двете върховни съдилища и минимум една пета от националните депутати. Участвалите във вота кандидати нямат пряк път към КС.

В искането си Десислава Иванчева (която направи фурор на евровота, като се класира седма поред по резултати – преди нея бяха само петте партии „победителки“ и „Воля“) сочи противозаконното следизборно заличаване от листата на ДПС на нейните водачи Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, което е опорочило обявените от ЦИК крайни резултати.

В тази връзка цитира и решение на КС от 2001 г. с докладчик Тодор Тодоров, че актът на овластяването на народните избраници е актът на техния избор. Обявяването на резултатите, полагането на клетва и др. са констативни, а не правопораждащи актове.

Писмото си Иванчева е адресирала и до двете върховни съдилища – ВКС и ВАС. От касациония съд няма информация за свикан пленум по въпроса.

Дотук искане за касиране на вот вече е било „препредавано“ – така през 2009 г. главният прокурор Борис Велчев сезира КС за изборните резултати на ДПС. Велчев се обърна към Конституционния съд по искане на РЗС, ВМРО и „Синята коалиция“. А КС за първи – и единствен засега – път, частично касира изборните резултати.

Съобщението от ВАС

„Пленум на съдиите от Върховния административен съд ще се проведе утре, 12 юни 2019 г. от 15,30 часа. Той се свиква във връзка с постъпила жалба от Десислава Петрова Иванчева, регистрирана като независим кандидат за член на Европейския парламент, против законността на избора на Атидже Байрямова Алиева – Вели и Искра Димитрова Михайлова – Коларова, и двете от листата на „ДПС“, обявени с решение № 456-ЕП/31.05.2019 год. на Централната избирателна комисия.

Върховните съдии трябва да вземат решение дали да бъде сезиран Конституционният съд с мотивирано искане да се произнесе по законността на избора на член на Европейския парламент от Република България.

Според Десислава Иванчева зачетените от ЦИК заявления на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски да оттеглят по същество съгласието си за участие в изборите след провеждането на самите избори представлява институционално легитимиране на злоупотребата с пасивното избирателно право и с демократичните принципи на страната. Решение № 456-ЕП/31.05.2019г. на ЦИК, с което тези заявления за оттегляне на съгласие се зачитат, нарушаваКонституцията на Република България и по-специално текста на чл.57, ал.2 от КРБ, който не допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други, пише в жалбата.

Върховният административен съд е носител на правото да оспори законността на проведените на 26.05.2019 г. избори за членове на Европейския парламент от Република България, както и законността на избора на отделен член на Европейския парламент от Република България.

Съгласно чл. 394, ал. 2 от Изборния кодекс ВАС може да сезира КС въз основа на постъпило в срок (чл. 394, ал. 1 от ИК) оспорване от кандидатите за членове на Европейския парламент от Република България, партиите, коалициите и лицето, което представлява инициативния комитет, регистрирали кандидати в изборите“.

 

About De Fakto

Проверете също

Повдигнаха обвинение на Георги Семерджиев, мъжът предизвикал катастрофа и отнел живота на две жени

Георги Семерджиев, мъжът, който на 5 юли вечерта предизвика тежка катастрофа в София и отне …

Една година по-късно: ВСС решава заслужил е Иван Гешев поста на главен прокурор или трябва да бъде отстранен

Близо година след като във ВСС бе внесено първото искане за отстраняване на Иван Гешев …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.