Последни новини
Home / Законът / Спецпрокуратурата ще разследва скандал с лика на Хитлер срещу Съдебната палата в Бургас

Спецпрокуратурата ще разследва скандал с лика на Хитлер срещу Съдебната палата в Бургас

Defakto.bg

Окръжната прокуратура в Бургас e отменила постановление на районната прокуратуата в града от 4 юни т. г., с което е било отказано да се образува досъдебно производство за поставените  плакати с лика на Хитлер на метри от Съдебната палата в града.  Предстои специализираната прокуратура да се произнесе по скандалната проява, съобщи държавното обвинение.

Случаят е от нощта срещу 20 април т.г. , когато няколко души са разлепили 10 цветни плаката с лика на Адолф Хитлер и свастики срещу сградата на Съдебната палата – входа на Апелативен съд и Апелативна прокуратура.  След подаден сигнал към МВР, полицията установила извършителите –  трима мъже на възраст между 17 и 44 години, придружавани от 17-годишно момиче. Цялата преписка от дознанието и предварителната проверка е била изпратена в Районна прокуратура Бургас с мнение за образуване на досъдебно производство срещу тях.  Районна прокуратура обаче и квалифицирала случаят като „дребно хулиганство“ и е атакзала да  образува наказателно производство.

След протести Апелативна прокуратура Бургас сигнализира Окръжната за проверка на отказа за провеждане на наказателно производство.

В последвалото постановление на Окръжна прокуратура – Бургас е посочено, че със залепването на плакати с лика на Адолф Хитлер, на фона на фашистка свастика, на горепосочените дати, т.е. в навечерието на неговата рождена дата, срещу сградата на Съдебната палата, т.е. мястото, където се правораздава, са засегнати сериозно нормите на нравствеността и представлява брутално неуважение към обществения ред и порядки. Окръжна прокуратура – Бургас смята за неправилни изводите на първоинстанционната прокуратура, за липса на данни за извършено престъпление, от което следва, че постановлението трябва да бъде отменено.

Предвид обстоятелството, че на публично място са поставени отличителни знаци и символи на фашистка идеология, следва да бъде преценено дали тези действия не съставляват проповядване на фашистка идеология, т.е. дали са налице данни за извършено престъпление по чл.108, ал.1 от НК. Такава преценка, според разпоредбата на чл.411, ал.1, т.1 от НПК трябва да се извърши от компетентната Специализирана прокуратура. В заключение  Окръжна прокуратура – Бургас отменя постановлението на Районна прокуратура – Бургас за отказ да бъде образувано досъдебно производство и изпраща преписката на компетентната Специализирана прокуратура.

Наскоро районна прокуратура в Кюстендил започна разследване за проповядване и подбуждане към дискриминация и омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежнос.  Повод бяха  разлепени разлепени плакати с  изображение на немски генерал от Втората световна война с нацистки символи под надпис „Героите от Втората световна война 1941-1945“, приканващи за среща в града от  името на читалище „Зора“.

About De Fakto

Проверете също

Зам.министър Мария Павлова: Европейските делегирани прокурори сами избраха празната сграда на „Раковски“ 134

От Министерството на правосъдието обявиха, че европейските делегирани прокурори сами са избрали да бъдат настанени …

Военният министър забрани на военните алкохол и наркотици в служебното време

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов издаде  заповед, с която се забранява в служебно време …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.