Последни новини
Home / Законът / Съдиите от ВСС приеха поканата на прокурорите за общо обсъждане на географската реформа. Под условие

Съдиите от ВСС приеха поканата на прокурорите за общо обсъждане на географската реформа. Под условие

Defakto.bg

Обявиха процедура за преместване в районни съдилища

Съдийската колегия на ВСС прие предложението на Прокурорската колегия за съвместно „работно обсъждане“ за оптимизирането на съдебната карта. Единствен „против“ бе Лозан Панов.

Съгласието за обща среща обаче не означава съгласие за общи действия занапред, стана ясно от обсъжданията. Нещо повече – по искане на Атанаска Дишева, изрично подкрепено от Даниела Марчева, на съвместното обсъждане съдиите държат да получат и отчет за движението на общия проект на ВСС за реформа на съдебната карта с ръководител Гергана Мутафова. Проектът, започнат от предния ВСС и рестартиран от настоящия, е  финансиран по оперативна програма „Добро управление“.

Досега географска реформа има само в прокуратурата – от 1 януари т.г. бяха закрити 11 районни прокуратури, предстои окончателно решение за следващи 29.

Лозан Панов обясни несъгласието си така: „Основната идея на разделението на двете колегии на ВСС беше кадровите решения да се вземат отделно за съдии, от една страна, и за прокурори и следователи, от друга“. Той цитира решението на КС, че няма изискване за териториално припокриване на съдилищата и прокуратурите. И напомни, че няма административни прокуратури към административните съдилища. И още – при старта на новата „прокурорска“ география не е търсено мнението на съдиите за закриването на 11-те РП. „Така че ние сме напълно автономни – можем да приемем други решения, подходи и т.н.“, заключи Панов.

Напомни и че отдавна е имало предложение от Даниела Марчева за съвместна среща за съдбата на военното правосъдие, която така и не се е състояла.

Тук Марчева обяви, че изцяло споделя вижданията на Лозан Панов. В същото време „е колегиално да отговорим на поканата и да обясним съображенията си на съвместен разговор“. Като междувременно напомни и че прокурорите не са съгласували техните предложения за нови граници на софийския съдебен район.

„Не можем дистанцирано да си говорим кой какво прави, добре е да се чуем едни други. Но е добре да чуем и информация за дейностите по проекта за преструктуриране на съдебната карта“, обобщи Атанаска Дишева.

Тръгва преназначаване от 8 ненатоварени към 5 натоварени РС

Да има ли преназначаване без конкурс на съдии от районните съдилища в страната и кои точно магистратури да засегне то най-протяжно обсъжда днес Съдийската колегия на ВСС.

Ставаше дума за преместване по реда на чл. 194, ал.1 от ЗСВ – без провеждането на конкурс. Преди време колегията отхвърли предложение на комисията по натовареността, начело с Даниела Марчева.

Днес вариантите бяха няколко – по предложения на Атанаска Дишева, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова, по предложение на Красимир Шекерджиев и на самата Комисия по атестирането и конкурсите.

Едновременно кадровиците дебатираха и писмата от шефовете на три районни съдилища – СРС, Ихтиман и Перник с настоявания колегията да преразгледа решението си от 21 май, с което отказа да открие процедура за преместване на магистрати там.

В крайна сметка се прие да се открие процедура за преместване на 10 съдии от 8 ненатоварени РС към СРС, Ихтиман, Перник, Провадия, Монтана.

Днес от името на КАК Вероника Имова обясни – процедуратта за преместване без конкурс, за решаване на проблема с натовареността,  е за „попълване на дефицитите в съдебната власт бързо и ефективно“. Но в същото време тя е и заобикаляне на принципните начала за кариерното израстване на магистратите и затова се подчинява на строги правила. Най-вече – „спасяват“ се най-натоварените съдилища в страната, но не според желанията на магистрати къде искат да се преместят, а по обективните данни.

Така на базата на анализ на натовареността на районните съдилища за 3 г. назад КАК установява, че средната за страната натовареност е 41,43 дела месечно на съдия.
И откроява пет районни съдилища далеч извън нормата. Те са: СРС – 60,95 дела месечно на съдия, РС-Перник – 55,70 дела, РС-Ихтиман – 51,98 дела, РС-Провадия – 52,25 дела, РС-Монтана – 48,08 дела.
В предложението си за премествания КАК е спазвала и принципите щатната численост на районен съд да не пада под трима магистрати и дори и след вземането на бройки от тях натовареността да остане под средната за страната.
Ще се вземат щатове от районните съдиища във Велико Търново, Горна Оряховица, Костинброд, Сандански, Петрич, Добрич и Търговище.
Не бяха приети другите предложения за съкращаване на щатове и от Благоевград, Шумен, Пазарджик, Бяла Слатина, Кюстендил, Стара Загора.

About De Fakto

Проверете също

ВАдС отново поиска от НС спешни промени в ГПК заради недостатъци в системата за електронно правосъдие

Bиcшият aдвoĸaтcĸи cъвeт oтпpaви иcĸaнe дo Hapoднoтo cъбpaниe, c ĸoeтo настоява разпоредбите в  Гpaждaнcĸия пpoцecyaлeн …

ВАС окончателно: Отказът на РИОСВ за проучване на газ в Добружда е незаконосъобразен

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд – Варна от януари тази година, с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.